Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още

Гергана Георгиева

био магазин
.... прочети още

Био градини Алваново

био магазин
.... прочети още

Chateau Belogradetz - ORGANIC

био магазин
.... прочети още


organic

Органик животновъдство

Начало > Какво е ОРГАНИК > Органик животновъдство

Общи принципи, валидни за всички био ферми


Здравето и продуктивността на животните трябва да се стимулират чрез приспособени към техните нужди системи на отглеждане, чрез подбор на породите и адекватни методи на селекция. Спазвайки екологичните норми, трябва да се избират животни, адаптирани към нуждите и условията на фермата. Генетични манипулации, трансплантация на ембриони и хормонална синхронизация на еструса са абсолютно забранени. Забранено е също използването на бици и сперма от бици, продукт на трансплантация на ембриони. Био фермерите трябва да използват възможно по-често естественото осеменяване.

Отглеждане
Системата на отглеждане, животновъдните сгради и възможността за движение трябва да са съобразени с особеностите на съответния животински вид. При строителството на нови обори или големи реконструкции на вече съществуващи такива трябва да се предвиждат дворчета за разходка, като за предпочитане са системите за свободно групово отглеждане пред системите за индивидуално отглеждане. Броят на животните трябва да бъде съобразен с площта на обработваемата селскостопанска земя и с климатичните условия.

Животновъдни сгради
Леглата на всички видове животни трябва да се застилат със слама, добре да се подсушават и да бъдат добре изолирани. Единственото осветление през деня трябва да бъде слънчевата светлина. Материалите и боите, използвани при построяването и за поддръжката на обора, трябва да бъдат безвредни за животните.

Хранене на животните
Основен принцип е животните да се хранят според техните нужди. По принцип на животните трябва да се дават само фуражи, произведени във фермата. Фуражите, закупени отвън, трябва да служат само като допълнение на основния фураж, произведен във фермата, и по възможност да идват от друга био ферма. Забранено е прибавянето на синтетични фуражни добавки (карбамид, стимулатори на растежа, ензими, сулфонамиди и др.) Забранено е профилактичното използване на химиотерапевтични лекарствени средства (антибиотици, хормони, кокцидиостатици, синтетични аминокиселини и др.).

Произход на животните
Основен принцип е всички новозакупени животни да произлизат от сертифицирани био ферми.

Ветеринарна медицина
Трябва да се лекуват ранените или болни животни. Хомеопатичните лекарствени средства и методи да се използват с предимство. Противопаразитни средства и синтетични ваксини се прилагат само със съгласието на ветеринарния лекар. Kозметични и стопански операции, като например рязане на опашки, обезроговяване и др. трябва да бъдат ограничени до минимум. Разрешените козметични и стопански операции следва да бъдат извършвани само от квалифицирани специалисти.
© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape