Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Стефан

био магазин
.... прочети още

Таня Василева

био магазин
.... прочети още

Маргарита

био магазин
.... прочети още

Сашо

био магазин
.... прочети още


organic

Защо органик

Начало > Какво е ОРГАНИК > Защо органик

Как да преминем на био (еко) храна?


Домашните градински зеленчуци, отгледани без изкуствени торове и пестициди, имат повече хранителни качества и съдържат повече антиоксиданти.
Био (еко) храни?
Все повече хора посягат към тях, в опита си да избегнат нездравословните масово произвеждани продукти, пълни с вредни добавки и химикали. В развитите държави продажбата на екологично чисти храни е цяла индустрия, която се разраства все повече. Био (еко) продуктите се предлагат на отделни щандове, в отделни вериги магазини или на рафтовете на обикновени магазини, но цената е по-висока в сравнение с обикновените храни.
Кои продукти са "био"?
"Био" е продукт, който е произведен без употребата на торове, пестициди, антибиотици и други медикаменти, генно модифицирани организми и химически вещества. Зеленчуците не съдържат нитрати, а храните – изкуствени добавки.
Според европейските регламенти наименованията на опаковките "биологичен", "екологичен" и "органичен" са еднозначни. В България е приет терминът "биологичен". Специално в България пазарът още е хаотичен и измамен. На продукти, произведени по стандартни методи, производителите нахално пишат на етикета "био" или "еко". Ориентир все пак е цената. Истинските екологични продукти са до 3 пъти по-скъпи в сравнение с обикновените. За много семейства е трудно да започнат да се хранят с биологични продукти, най-вече заради твърде високите за тях цени. Другата възможност е да се откажат от любимите храни, които са пълни с химия. Но ако все пак искате да се храните здравословно, можете да изберете "био" варианта само по отношение на някои най-често употребявани храни, които имат най-високо съдържание на пестициди, добавки и др. Така може да се увеличи процентът на приети био продукти във вашето дневно хранене, без да се правят много големи промени в пазаруването и без да харчите много пари за това. Ключът е в това да бъдем стратези при пазаруването на такива храни. Според изследвания на американската Environmental Working Group, екологично чистите плодове се различават по нивото на пестицидния остатък. Бананите са плод, в който нивата на пестициден остатък са много ниски. Ако не намерите био ябълки, по-добре да предпочетете банани или портокали. Някои зеленчуци като броколите, аспержите и лука, както и плодовете с кора като авокадо, банан и портокал, имат относително ниско ниво на пестициди в сравнение с други плодове и зеленчуци. С други думи, като купуваме произведени по стандартните методи плодове и зеленчуци от този вид, нивото на пестицидите в тях ще бъде по-ниско, отколкото в ябълките например. Затова е много важно какви био продукти ще вкарате в списъка с покупки.
Американският педиатър д-р Алън Грийн в новата си книга "Raising Baby Green" обяснява как да отгледаме детето с екологично чисти продукти. Авторът предлага употребата на няколко стратегически продукта, които могат да окажат голямо влияние върху семейното хранене.
1. Мляко: Когато вземате чаша обикновено мляко, пазарувате цялата химическа система на агрономията. Хората, които консумират мляко, са загрижени за антибиотиците, изкуствените хормони и пестицидите, използвани в млекозавода, докато се стигне до крайния продукт – млякото. Изследване на департамента по земеделие на САЩ твърди, че в обикновеното мляко има повече от 30% пестициди, докато в биологичното процентът е доста по-нисък. Въпреки всичко, нивото на пестициди в млякото е относително ниско в сравнение с други продукти. Това обаче не бива да се приема успокоително, защото децата консумират мляко в големи количества. В България екологично чисти пресни млека почти няма. Но в повечето супермаркети в София например, се намира био кисело мляко. Цената му е около 2 пъти и половина по-висока от обикновените кисели млека, но си заслужава. Произвежда се в цех в с. Врабево до Троян, като млякото е от две съседни села, от крави, които не познават антибиотиците, лятно време пасат на ливадите в Балкана, а зимно – не се докосват до фураж с изкуствени торове и пестициди.
2. Картофи: Те са основен продукт в храненето и на американците, и на българите. Картофите са зеленчук с най-високо съдържание на инсектициди и други химически вещества. Затова задължително трябва да се търсят био картофи или да се намали употребата им. Лошата новина е, че те са едни от зеленчуците с най-голямо съдържание на пестициди. Картофите представляват около 30% от цялата необходима за организма доза зеленчуци в менюто. Затова купуването на екологични картофи води до рязка промяна към по-здравословно хранене. Изследване на департамента по земеделие на САЩ през 2006 г. тества съдържанието на пестициди в картофи, след като са измити и обелени. Резултатите показват, че те съдържат най-високо количество пестициди измежду 43 вида плодове и зеленчуци. Затова търсете био картофи, каквито, за съжаление, в България твърде рядко се срещат. Или селски картофи, отгледани без пестициди и изкуствени торове. Доста е трудно да се намерят, защото стопаните използват пестициди за борба с много широко разпространения колорадски бръмбар. Ако е невъзможно да си намерите чисти картофи, просто ограничете тяхната консумация.
3. Олио: В България няма изследвания за съдържание на пестициди и нитрити в олиото. Но за предпочитане е да се купува нерафинирано. Някои не го харесват, поради специфичната миризма. Тогава за предпочитане е да се избере зехтин. Той е по-здравословен, но и по-скъп. Зехтин от вида Extra Virgin (екстра върджин) задължително присъства в менюто от здравословна храна. Чистият зехтин се предписва и като лечебна храна за цяла дузина болести.
4. Кетчуп и домати: Много семейства приемат кетчуп в големи количества, наравно с приема на зеленчуци. Около 75% от консумацията на домати е под формата на смлени домати, като включваме доматения сок, кетчупа, доматеното пюре и лютеницата. Последни изследвания в областта показват, че екологично произведеният кетчуп има значително (почти два пъти повече!) антиоксиданти от обикновения. В доматите пък има високо съдържание на нитрити от торовете, което няма как да се контролира. Затова екологично чистите домати, макар и по-скъпи, са категорично за предпочитане.
5. Ябълки: В САЩ например те заемат второ място по най-честа консумация от пресните плодове, след бананите. Те също се използват и като продукт за един от най-консумираните сокове – ябълковият.
Колкото по-красиво изглеждат едни ябълки, толкова по-малка е вероятността да са екологично чисти. Био ябълките изглеждат по-зле на външен вид, защото като не са пръскани, ги нападат различни инсекти и кората им няма толкова добър "търговски вид". Също така те са един от плодовете, които имат най-голямо съдържание на пестициди. Ако не можете да си намирате био ябълки, намалете ги за сметка на плодове като банани, портокали, авокадо.
6. Месо: В месата има съдържание на антибиотици, с които лекуват животните, различни хормонални препарати, с които се стимулира растежът им, следи от химикали и пестициди – според фуража, с който ги хранят. Няма гаранции в кое месо са най-много, но все пак свинското е за предпочитане пред пилешкото, за този, който иска да поглъща по-малко антибиотици и други препарати. Въпреки че свинското е по-мазно и по-тежко като храна. Екологично чисто месо в България трудно се намира, но може да се намали за сметка на рибата (речна или океанска), в която липсва съдържанието на много от веществата, които се срещат в месата от животновъдните ферми.
Задължителни атрибути в екологичното меню са кафявата (нерафинирана) захар и черният хляб. Тук не става дума за пестициди и химия. Просто рафинираните продукти са вредна и нездравословна храна. Кафява захар в България вече се намира. Но избягвайте българската. Има няколко вида българска кафява захар, която е менте. Това е бяла захар, обогатена с царевична захар и боядисана с карамелизиран захарен сироп. Истинската кафява захар струва между 4.00 и 7.00 лв за килограм. На пазара има колумбийска (за предпочитане е тръстиковата), австрийска и унгарска (от цвекло, с лек мирис на пръст). По-скъпа е, но така или иначе, захарта трябва да се ограничава.
При черните хлябове също има проблем. Продават се хлябове от бяло брашно (тип 500), боядисано с кафяви органични бои, с малко примес на трици и пълни с консерванти и подобрители. Хлябът трябва да се избира на пипане – колкото е по-твърд и не се мачка като дунапрен, толкова е по-истински.
© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape