Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Екоферма "Фератица"

био магазин
.... прочети още

WinaliteBG

био магазин
.... прочети още

"Аргания" ООД

био магазин
.... прочети още

Тодор Гитов

био магазин
.... прочети още


organic

Органик митове и факти

Начало > Какво е ОРГАНИК > Органик митове и факти

Първи мит: Органичната (биологичната) храна е твърде скъпа.
Факт: По принцип разходите за органична храна са повече от тези за традиционна храна поради тежката работа и време, използвани от типичните по-малки биологични ферми. Можете да откриете, че ползите от биологичните земеделски култури компенсират този допълнителен разход. В същото време, съществуват начини за закупуване на органична храна в рамките на вашия бюджет (придържайки се към вашия бюджет).
Имайте предвид следното, когато се интересувате от цената на органичната храна:
 • Производителите на органична храна не получават държавни субсидии, каквито получават обикновените земеделски производители. По тази причина цената на органичната храна отразява реалната стойност (разход) по отглеждането й.
 • Цената на традиционната земеделска храна не включва (не отразява) разходите за опазване на околната среда, така че ние плащаме останалото с нашите данъци.
 • Органичното фермерство (земеделие) е по-трудоемко и се нуждае от интензивно управление (мениджмънт).

  Втори мит: Яденето на органична храна е същото, като яденето на природна храна.
  Факт: Природните храни не съдържат добавки и консерванти, но могат да съдържат съставки, които са били отглеждани с пестициди или са генно модифицирани. С други думи, съставките в съдържанието ще изглеждат познати, но не са били органично произведени. Природните храни не са регулирани (регламентирани) и не отговарят на същите критерии, на които отговарят органичните храни.

  Трети мит: Органичната храна има вкус на картон.
  Факт: Това може да са били някои преработени храни в миналото, например крекерите или хрупкавите солени бисквитки, но това схващане е много остаряло. Днес много органични храни за бързо хранене (organic snack foods) имат същия вкус като на традиционните им копия, като повечето хора са съгласни, че пресните, местно отглеждани биологични продукти не се сравняват с алтернативните. Дори органични продукти, които не са сезонни и са прекосили хиляди мили, за да стигнат до полиците на кварталната бакалия, не могат да се сравнят със собствената земеделска продукция или тази на борсата на земеделските производители.

  Вкусът е отделен въпрос, така че опитайте органична храна и кажете какво мислите.
  Опитайте да изпечете бисквити или да приготвите две купи с плодова и зеленчукова салата – използвайте органични съставки в едната и традиционни съставки в другата. И преценете сами! • © 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

     Page copy protected against web site content infringement by Copyscape