Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Анна Мельова

био магазин
.... прочети още

Димитър Алексиев

био магазин
.... прочети още

Phytocode

био магазин
.... прочети още

Диляна

био магазин
.... прочети още


organic

Органик козметика

Начало > Какво е ОРГАНИК > Органик козметика

Научно известен факт е, че дълготрайното излагане на различни химични вещества води до забележителното им натрупване в човешкия организъм. Такива химични вещества са консервантите, пестицидите, изкуствените торове, антибиотиците и много, много други. Някои от тези химикали навлизат в тялото ни с храната, която консумираме. Други приемаме чрез въздуха, който дишаме. Изследванията показват, че химичните вещества могат да навлязат в организма и чрез кожата, като е доказано, че около 60% от тях, се абсорбират в човешкото тяло. Всички тези химични вещества са вредни за човека! Популярните козметични производители използват подобни вредни химични вещества единствено, защото са много евтини.
Основен принцип при органичните козметични продукти е превантивният, предпазният. Ако съществува и най-малкото съмнение относно безопасността на определени химични вещества за човека и природата, тези съставки са забранени за използване.
Ето някои примери за често използвани химични вещества в обикновените, включително луксозни и скъпи марки, козметични продукти и тяхното въздействие върху човешкия организъм и околната среда:

Консерванти
Всеки козметичен продукт съдържа консерванти, които предпазват от развитието на бактерии, гъби и плесени, както и от процесите на окисляване. Едни от най-често използваните консерванти са парабените (Methylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben). Парабените са високо токсични, предизвикват алергични реакции, причиняват обриви по кожата, при попадане в очите предизвикват дразнене, зачервяване и болка. Наскоро групата на парабените беше свързана с рака на гърдата, защото наподобяват женския хормон естроген. "Откриването на парабени в туморни проби води до генералната хипотеза, че има връзка между тяхното използване в някои козметични продукти и рака на гърдата" (Journal of Applied Toxicology, vol. 24, p. 1-4, 2004). При мъжете парабените могат да предизвикат сериозни проблеми в половата система, включително понижено ниво на тестостерона, тестикуларна атрофия и безплодие.
След парабените, най-често използваните консерванти са Imidazolidinyl Urea и Diazolidinyl Urea – "опасни субстанции, свързани с кожната свръхчувствителност" (Australian Government Final Report on Hazard Classification of Skin Sensitisers, January 2005). Diazolidinyl Urea съдържа формалдехид (Formaldehyde), който е канцерогенен, токсичен при инхалации, силно дразнещ кожата и причинява контактен дерматит.
Използваните консерванти в органичните козметични продукти също предпазват от развитието на бактерии, гъби и плесени, но са екстракти от растения, например семена на цитрусово дърво, розмарин, смола от смирна и др., които са напълно безвредни.

Сърфактанти
Сърфактантите са тези, които образуват пяната в козметичните продукти, като шампоани, душ-гелове, пяна за вана и др., включително и бебешките и детски такива. Най-често използваните са Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Ammonium Lauryl Sulfate (ALS), Sodium Laureth Sulfate (SLES) и Ammonium Laureth Sulfate (ALES). Тези химични вещества предизвикват раздразнение и зачервяване на кожата. При комбинация с други химични вещества, образуват нитрозамини, които са високо канцерогенни. "Sodium Lauryl Sulfate се използва навсякъде по света в клиничните изследвания като вещество, причиняващо кожни раздразнения" (Journal of the American School of Toxicology, Vol. 2, No. 7). Същите тези вещества се използват и при производството на измиващи препарати за коли, препарати за миене на под, препарати за изчистване на мазнини, включително машинни масла, както и в 90% от обикновените козметични продукти, които образуват пяна.
Други сърфактанти са т.нар. Ethoxylated Surfactants (най-известният от които е Polyethylene Glycol (PEG). Около 50% от козметичните продукти, съдържащи тези сърфактанти, образуват 1.4-Dioxane, който е канцерогенен.
В органичните козметични продукти се използват само пенители, извлечени от растения (например от масло от кокосов орех или от житни растения като пшеница).

Продукти от преработка на нефт, минерални масла и течен парафин
Такива са: Mineral Oil, Liquidum Paraffinum, Paraffin Oil, Paraffin Wax, Petrolatum. Петролни деривати са също Propylene Glycol и Butylene Glycol, които са силно токсични.
Минералните масла всъщност не овлажняват кожата. Техните молекули са твърде дълги, за да проникнат в нея и поради това те само образуват повърхностен филм върху кожата, като блокират порите й. По този начин те запазват влагата, но не позволяват отделянето на вредните токсини. Тези вещества пречат на кожата да диша и да абсорбира мастноразтворимите витамини, което влошава значително състоянието на страдащи от дерматит и екзема. (The Pharmaceutical Journal, vol. 271, 2003.) Предизвикват акне. Също така, тези продукти ускоряват процесите на стареене, като спомагат за образуването на свободни радикали. Освен всичко, производственият процес за преработка на тези нефтени продукти замърсява изключително много околната среда.
В органичните козметични продукти не се използват продукти от преработка на нефт, а само такива от натурални растителни източници, като масло от палмова ядка, маслиново масло, бадемово масло, слънчогледово масло, както и пчелен восък.

Изкуствени аромати (Pafrums, Fragrances) и оцветители
Съвременните изследвания правят неоспорима връзка между използването на изкуствени аромати и оцветители със зачестилите случаи на дерматити. "19% от децата с екзема са чувствителни към изкуствени аромати и оцветители" (Contact Dermatitis, vol. 48, p. 59, 2003). Много силни алергени са т.нар. фталати (Phthalates), често използвани в някои изкуствени аромати, лакове за нокти и др.
Ароматът на органичните козметични продукти идва от естествения аромат на вложените в тях растения, цветя и етерични масла. Сравнете тези съставки с неизвестното обозначение на повечето традиционни козметични продукти Parfums или Fragrances, което може да означава наличието на до 4 000 химични съставки, много от които токсични или канцерогенни.

Емулгатори
Всеки козметичен продукт, който съдържа съставки на водна и на маслена основа, се нуждае от емулгатор (например Carbomer 941). Това е вещество, което помага на тези две принципно противоположни съставки, да се смесят при получаването например на крем или лосион. Diethanolamine (DEA), Monoethanolamine (MEA), Triethanolamine (TEA) – първоначално използвани като пенители, тези вещества се използват и като сгъстяващи и свързващи агенти, а ТЕА се използва за постигане на рН баланс. Има данни, че предизвикват обриви по кожата. Могат да образуват нитрозамини, които са канцерогенни. Според д-р Самюел Епстайн (Professor of Environmental Health at the University of Illinois) "продължителната апликация върху кожата на продукти като DEA вероятно води до увеличаващите се случаи на рак на черния дроб и бъбреците".
В органичните козметични продукти се използват единствено натурални растителни емулгатори (например извлечени от растителни масла на кокосов орех, палмови ядки или маслиново масло).

Силикони
Силиконите (Dimethicone, Dimethicone Copolyol, Cyclomethicone) запушват порите на кожата и не й позволяват да диша, като по този начин предизвикват раздразнение и възпаление. Натрупват се в черния дроб и лимфните възли, а някои от тях предизвикват тумори. Също така, те са биологично неразградими и увреждат околната среда. Не се използват в органичните козметични продукти.

Ланолин
Ланолинът представлява мастноподобно вещество, получавано от подкожната мазнина на овцете. Може да е заразен с вредни химични вещества. Не се използва в органичните козметични продукти.

Алкохол
Алкохолът дразни и изсушава кожата и я прави уязвима спрямо бактерии, плесени и вируси. Може да предизвика появата на кафяви петна по кожата, както и преждевременното й стареене. Не се използва в органичните козметични продукти.

Много от известните козметични производители използват в продуктите си голям брой неактивни съставки, като вода (70% или повече) и синтетични химични съставки, с цел постигане на по-добра консистенция, по-приятно чувство при нанасяне върху кожата, по-приятен аромат и по-дълъг живот на продукта чрез изкуствени консерванти. И всичко това - с цел постигане на най-ниската възможна себестойност. Сертифицираните органични продукти са с голямо процентно съдържание на активни растителни съставки. Те съдържат повече от 90% активни органични съставки, докато при повечето популярни марки съдържанието на активни съставки (неорганични) е по-малко от 6%. Органичните продукти са много ефективни и концентрирани, поради което употребата на малко количество е напълно достатъчно, а цената им е изгодна поради факта, че се използват много по-дълго време.Сертификация
Органичните козметични продукти са обект на стриктен контрол и наблюдение, както и подлежат на сертификация.
Съществуват производители, които злоупотребяват с наименованията "органичен", "био", "натурален" и др., а продуктите им не отговарят на стриктните стандарти за органичен продукт. Само тези козметични продукти, които покриват стандартите за органичен продукт, могат да се обозначат с логото на сертифициращата организация и това е единствената гаранция за наистина автентичен органичен продукт. Съществуват няколко международни организации, които извършват такава сертификация. Една от най-известните и авторитетни е британската Soil Association, създадена през 1946 г. като неправителствена, благотворителна и независима от дарения организация. Друга известна организация е американската USDA (United States Department of Agriculture - Департаментът по Земеделие на Съединените Щати). С особен авторитет се ползва и австралийската ACO (Australian Certified Organic).
Ето какво е длъжен да направи всеки производител, за да получи и поддържа сертификацията на продуктите си пред сертифицираща организация, като например британската Soil Association, която е известна с поддържане на най-стриктните стандарти:
- Да докаже органичния статус на всяка използвана съставка;
- Да предостави формулите на всички нови продукти и опаковки пред организацията за щателна инспекция;
- Да бъде инспектиран всяка година от сертифициращата организация, което включва проверка на производствените мощности и процеси, както и проверка на използваните суровини и материали;
- Да разполага с документирани доказателства, че всички неорганични съставки не могат да се заменят с такива с органично качество и не са генетично модифицирани;
- Да предостави обстойна екологична информация, както и информация за безвредност.
Сертифицираните от Soil Association органични продукти трябва да съдържат минимум 95% органични съставки. Тези продукти, които имат между 70 и 95% съдържание на органични съставки, се обозначават като "направени с органични съставки".

Източници:
(1) National Toxicology Program Fact Sheet, Dec. 9, 1999;
(2) McQueen et al (1996): The Dietary Management of Food Allergy and Food Intolerance in Children and Adults. Australian Journal of Nutrition & Dietetics 53 (3): 89-94;
(3) Contact Dermatitis, vol. 48, p. 59, 2003;
(4) Australian Government Final Report on Hazard Classification of Skin Sensitizers, January 2005;
(5) EU Scientific Committee on Consumer Products, 15/3/05;
(6)Journal of Applied Toxicology, vol. 24, p. 1-4, 2004;
(7)New England Journal of Medicine, Volume 348: 977-985, March 2003;
(8) Journal of the American School of Toxicology, Vol. 2, No. 7, 1983;
(9) The Pharmaceutical Journal, vol. 271, 2003;
(10) Dr. Samuel Epstein (Professor of Environmental Health at the University of Illinois).
© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape