Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още

Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още

Гергана Георгиева

био магазин
.... прочети още

Био градини Алваново

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > Не на фалшивите биохрани!!!

Не на фалшивите биохрани!!!

Не на фалшивите биохрани!!!
БНАП и Фондацията за биологично земеделие „Биоселена" стартираха проект който цели да създаде нетърпимост към фалшивите биологочни храни. Само седмици след началото на проекта се събрани десетки етикети на храни с неверната информация „био", „еко", „екологични", „произведено в екологично чист район"...
През последните години биологичното земеделие доби гражданственост поради нарастващата загриженост за здравето на хората и замърсяването на околната среда, породени от бурното развитие на хранителните технологии. Въпреки малкият обем на биологично производство в страната и по-високите цени на биологичните хранителни продукти, интересът към тях нараства постоянно както от страна на производителите, така и от страна на потребителите.
За да може да бъде продаван с означението „биологичен" или "екологичен", всеки продукт трябва да бъде призведен по биологичен начин, контролиран и сертифициран от организация или фирма, която отговаря на строго определени с нормативна уредба изисквания. Освен означението „биологичен", който е официалният термин за България, на етикета на продукта трябва да има името и кодовият номер на контролния орган.

Твърдението, че даден продукт е произведен в „екологично чист район", без да е сертифициран в биологично производство според изискванията внушава на потребителите измамната асоциация, че е произведен по биологичен начин. Това е само един пример взимстван от марка кисело мляко за това как се нарушава законодателството и се подвеждат потребителите.
Фалшивите биохрани нанасят и още една сериозна вреда - на производителите на истински биологичните продукти. Засега в България са сертифицирани 168 производители, общата площ на биологичните култури е над 16 хиляди хектара. Увеличават се щандовете, на които може да бъде купена биологично сертифицирана продукция - мляко, мед, сладка, консерви, подправки, билки, чайове... Тези продукти обаче са подложени на нечестна конкуренция от по-евтините фалшиви „биохрани".
Проектът цели да заостри вниманието на потребителите за това какво купуват, на производителите, които заради печалби или от незнание злоупотребяват с думите „еко" и „био", както и на компетентните държавни органи.
Заблуждаващите биоетикети нарушават няколко закона - за храните, за животновъдството, за прилагането на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС. Глобите варират от 1000 до 10 000 лева. Екипът на проекта възнамерява да се обърне към производители, които злоупотребяват с етикетите за биохрани, към веригите магазини, които ги продават и към контролните органи, а ако няма ефект - и към съда и така да предизвика обществен интерес към проблема и нетърпимост към фалшификатите

ВАЖНО

Най-често срещаните подвеждащи и заблуждаващи означения:
-екологично чист продукт
- продукт от екологично чист район
- екологичен
- биологичен продукт
- био продукт
- oрганик
- различни съчетания с представката "био": био програма; био плод и др



© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape