Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Organic wine in bottles - Vladislav Popov

био магазин
.... прочети още

Продавам 500 кг сушена арония - Радка Василева

био магазин
.... прочети още

Продавам био бадеми - Гергана Радева

био магазин
.... прочети още

Валентин Тафраджийски

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > Не на фалшивите биохрани!!!

Не на фалшивите биохрани!!!

Не на фалшивите биохрани!!!
БНАП и Фондацията за биологично земеделие „Биоселена" стартираха проект който цели да създаде нетърпимост към фалшивите биологочни храни. Само седмици след началото на проекта се събрани десетки етикети на храни с неверната информация „био", „еко", „екологични", „произведено в екологично чист район"...
През последните години биологичното земеделие доби гражданственост поради нарастващата загриженост за здравето на хората и замърсяването на околната среда, породени от бурното развитие на хранителните технологии. Въпреки малкият обем на биологично производство в страната и по-високите цени на биологичните хранителни продукти, интересът към тях нараства постоянно както от страна на производителите, така и от страна на потребителите.
За да може да бъде продаван с означението „биологичен" или "екологичен", всеки продукт трябва да бъде призведен по биологичен начин, контролиран и сертифициран от организация или фирма, която отговаря на строго определени с нормативна уредба изисквания. Освен означението „биологичен", който е официалният термин за България, на етикета на продукта трябва да има името и кодовият номер на контролния орган.

Твърдението, че даден продукт е произведен в „екологично чист район", без да е сертифициран в биологично производство според изискванията внушава на потребителите измамната асоциация, че е произведен по биологичен начин. Това е само един пример взимстван от марка кисело мляко за това как се нарушава законодателството и се подвеждат потребителите.
Фалшивите биохрани нанасят и още една сериозна вреда - на производителите на истински биологичните продукти. Засега в България са сертифицирани 168 производители, общата площ на биологичните култури е над 16 хиляди хектара. Увеличават се щандовете, на които може да бъде купена биологично сертифицирана продукция - мляко, мед, сладка, консерви, подправки, билки, чайове... Тези продукти обаче са подложени на нечестна конкуренция от по-евтините фалшиви „биохрани".
Проектът цели да заостри вниманието на потребителите за това какво купуват, на производителите, които заради печалби или от незнание злоупотребяват с думите „еко" и „био", както и на компетентните държавни органи.
Заблуждаващите биоетикети нарушават няколко закона - за храните, за животновъдството, за прилагането на общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС. Глобите варират от 1000 до 10 000 лева. Екипът на проекта възнамерява да се обърне към производители, които злоупотребяват с етикетите за биохрани, към веригите магазини, които ги продават и към контролните органи, а ако няма ефект - и към съда и така да предизвика обществен интерес към проблема и нетърпимост към фалшификатите

ВАЖНО

Най-често срещаните подвеждащи и заблуждаващи означения:
-екологично чист продукт
- продукт от екологично чист район
- екологичен
- биологичен продукт
- био продукт
- oрганик
- различни съчетания с представката "био": био програма; био плод и др© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape