Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Д. Колева

био магазин
.... прочети още

С. Василева

био магазин
.... прочети още

Emiliya

био магазин
.... прочети още

Екоферма "Фератица"

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > Защо ни влияе променливото време

Защо ни влияе променливото време

Защо ни влияе променливото време
Метеорологичните фактори са сериозно изпитание за човешкия организъм
Преходът от зимата към пролетта, резките промени на времето ми се отразяват много зле на здравето. Уж не съм болна, а започне ли това променливо време, усещам как ставите ми започват да пукат и да ме болят. Възможно ли е да имам някакво заболяване, което се обостря по това време? И кои са основните метеорологични фактори, които могат да повлияят на здравословното състояние?

Промените на времето най-напред се усещат от хората, които страдат от начална форма на ревматизъм и при непроменливо време нямат никакви симптоми. Основните метеорологични фактори, които влияят върху здравето, са тясно свързани. Климатът винаги е оказвал и продължава да оказва влияние на състоянието на всеки от нас. За да се поддържа оптимален топлинен баланс в организма, е необходим комплекс от метеорологични условия със стабилни стойности. Тези фактори са:

- Атмосферно налягане: Бързото спадане на атмосферното налягане най-често сигнализира за началото на буря и се приема, че има силна връзка с усещането за болка. Значителното понижаване на атмосферното налягане води до разширяване на въздуха в някои изолирани, изпълнени с въздух кухини в тялото, като стави, плевра, перикард. Отразява се и на течностите, които изпълват обвивките на органите перикард и плевра, както и на ставите. Това води до повишаване на натиска върху инфектираните или наранени тъкани и стави, като увеличава болката. Някои хора изпитват този феномен при полет със самолет, когато спада налягането при излитане. Има много чувствителни хора, при които и най-малката промяна на атмосферното налягане причинява дразнене и болка на нервните окончания на крайниците. Иначе костите и мускулите имат различна плътност и не реагират еднакво на промените, което води да различни контракции и усещане за болка.

- Влажност: Нарастването на абсолютната влажност, особено през пролетта и лятото, също е причина за силното усещане за болка. Това се дължи на факта, че колкото е по-влажно и по-топло времето, толкова по-трудно се потим. Невъзможността да се самоохлаждаме е основна причина за прегряването на организма, съдовете се разширяват, около тъканите излизат течности, но не се произвежда пот. Органите се разширяват, забавя се кръвообращението, по-малко кръв достига до всички органи, включително до мозъка. Това е причината да се чувстваме уморени и да ни се доспива.

- Валежи: Снегът, лапавицата, дори и градушката се приемат като фактор за болкова симптоматика, тъй като бурното време се съпровожда с промени в атмосферното налягане и влажността. Чувствителни към подобно време хора са болните от множествена склероза. Само дъждът може да охлади атмосферния въздух и да им донесе облекчение от болезнените симптоми.

- Температура: Бързото повишаване или спадане на температурата е признак на големи промени във времето, а в основата им стоят резки колебания на атмосферното налягане. Не само промените в температурата, но и екстремните температури също могат да повлияят на усещането ни за болка. Ниските температури могат да причинят поредния пристъп на мигрена, да изострят циркулаторни състояния като синдрома на Рейно, да допринесат за изостряне на оплакванията при артрит или на астматичните пристъпи. Нашите тела реагират на студеното време, като свиват кръвоносните съдове в кожата и в крайните части на тялото. В резултат сърцето трябва да извърши повече работа, за да изпомпа кръвта по тесните съдове. Това затруднява работата му, особено когато е увредено, сърдечният мускул е слаб или не добре кръвоснабден, за да работи достатъчно ефективно.


Впрочем!

Високата температура има по-силно влияние върху смъртността, отколкото студените периоди. През лятото на 2003 г., като резултат от екстремно високите температури, в Париж умират над 180 души. През цялото това горещо лято броят на починалите е няколко хиляди. Високата температура директно може да увреди здравето или да причини дори смърт при хора със сърдечни заболявания. Появяват се и някои дихателни проблеми. Високата температура на въздуха освен това поддържа висока концентрация на озон на нивото на земната повърхност. Естественото място на озона е в горните слоеве на атмосферата, където е необходим, за да разсейва вредните ултравиолетови лъчи. Когато обаче е в по-ниските слоеве, той е вреден замърсител. Озонът уврежда тъканите на белия дроб и причинява проблеми при хора с астма и други белодробни заболявания. както и гадене, гръдна болка и белодробна конгестия.© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape