Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Иван Бонев

био магазин
.... прочети още

Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още

Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още

Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > Съществуват ли безвредни подсладители?

Съществуват ли безвредни подсладители?

Съществуват ли безвредни подсладители?
ИЗОМАЛТ
Съществуват ли безвредни подсладители, които са подходяща алтернатива на захарта? Оказва се, че да - съществуват. Това са натуралните, безвредни подсладители.
По принцип подсладителите се разделят условно на две групи: синтетични и натурални.
Повечето от синтетичните заменители на захарта (захарин, цикламат, аспартам, калиев ацесулфам, сукразит) нямат енергийна стойност и не се усвояват от организма.
Натуралните подсладители се усвояват от организма ни и подобно на обикновената захар осигуряват на човека енергия. Някои от тях, освен безвредни са и с доста по-малко калории от захарта.
Такъв продукт, например е почти непознатият в България Изомалт.
Всъщност Изомалт е продукт, извличан изцяло от захар от цвекло, чиито съставки се преработват по специален, двустепенен метод. Получения продукт има приятна сладост, притежава вида и естествения вкус на захар, като я заменя в количествено съотношение 1:1, с което се отличава много от интензивните подсладители. Предимствата на този подсладител наистина заслужават внимание:
Изомалт съдържа два пъти по-малко калории от захарта. Интересното е, че човешкия организъм използва енергийно само около 50% калории от него.
Друго много важно негово предимство е, че е особено полезен за зъбите, тъй като предотвратява развитието на кариес. Причината е, че бактериите в устната кухина не могат да използват Изомалт за храна, поради което не успяват да образуват вредните за зъбите киселини. Едновременно с това подсладителя намалява образуването на зъбен камък и действа реминализиращо, спомагайки за образуването на зъбния емайл.
Изомалт се разпада от характерните за организма ензими в много по-малка степен и много по-бавно от обикновената захар. Поради тази причина нивото на глюкозата и инсулина в кръвта се повишава много по-бавно и слабо, при което организма не се натоварва. Това е още едно предимство, особено за диабетиците.
Особено любопитно е, че подсладителят действа като баласт, защото се отнася към групата на по-малко усвояваните от организма въглеводороди като боб, лук и различните сортове плодове и зеленчуци, стимулирайки дейноста на стомаха и перисталтиката.© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape