Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Продавам 500 кг сушена арония - Радка Василева

био магазин
.... прочети още

Продавам био бадеми - Гергана Радева

био магазин
.... прочети още

Валентин Тафраджийски

био магазин
.... прочети още

Д. Колева

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > Транс мазнини-какво представляват?

Транс мазнини-какво представляват?

Транс мазнини-какво представляват?
Транс мазнини.
Какво представляват транс мазнините?
Транс мазнини (или транс мастни киселини) са създадени чрез промишлен процес, като се добавя водород към течни растителни масла, за да ги направи по-твърди. Другото име на транс мазнините е "частично хидрогенирани масла." Потърсете ги в списъка на съставките на хранителните пакети. Много от производителите не ги отбелязват, защото не са задължени от закона.

Защо фирмите производители използват транс мазнини?
Компаниите използват транс мазнини в храните, тъй като те са лесни за употреба, евтини за производство и трайни за дълго време. Транс мазнините дават на храните необходимият вкус и структура. Много ресторанти за бързо хранене използват транс мазнини за пържене, тъй като мазнината може да се използва за пържене във фритюрници за много дълго време.
Как транс мазнините се отразяват на нашето здраве?
Транс мазнините повишават нивата на лошия холестерол (LDL) и понижават тези на добрия (HDL). Консумирането на транс мазнини увеличава риска от сърдечни проблеми и инфаркт. Свързват се още с увеличения риска за развитие на диабет тип 2.
Защо транс мазнините са станали толкова широко използвани щом са токова вредни?
Преди 1990 много малко се е знаело как транс мазнините могат да навредят на нашето тяло. След 1990 година, научните изследвания започват да доказват неблагоприятните последици от използването им и ефекта им върху нашето тяло.

Кой храни съдържат транс мазнини?
Транс мазнините могат да бъдат открити в много храни, но най-вече в храни като пържени картофки и понички, печените сладкиши, пайовете, бисквити, тестото за пици, крекери, както в маргарина и твърдите мазнини за печене. Можете също да погледнете в описанието на етикета на продукта и ако там е отбелязано „частично хидрогенирани масла” това означава, че този продукт съдържа транс мазнини.
• готови баници и закуски, бутер тесто, промишлено произведени тестени изделия;
• солети, чипс, царевични пръчици;
• шоколад - в състава на който пише, че съдържа "растителни мазнини"; рядкост са шоколадите с краве масло, което е по-полезно;
• растителна сметана - единственият растителен елемент в нея е хидрогенирана мазнина;
• пуканки за микровълнова печка.

Съществуват ли естествени транс мазнини?
Малки количества транс мазнините възникват естествено в някои месни и млечни продукти, включително и говеждо, агнешко и масло. Не е ясно, все пак, дали тези естествено срещащи транс мазнини имат същите лоши последици върху нивата на холестерола, както транс мазнините, които са били произведени промишлено.
Колко транс мазнини мога да ям дневно?
Американската асоциация за сърдечно здраве препоръчва ограничаване на размера на транс мазнините, които консумирате по-малко от 1% от общия дневен калориен прием. Това означава, че ако имате нужда от 2000 калории на ден, не повече от 20 от тези калории трябва да идват от транс мазнини. Това е по-малко от 2 грама на транс мазнини дневно. Като се има предвид размерът на естествено срещащи транс мазнините които изяждаме всеки ден, това на практика не оставя място за всички индустриално произведени транс мазнини.
Как мога да остана в границите на дневният ми лимит от транс мазнини?
Това би било доста трудно в днешно време, като се има предвид, че пазарът ни залива със стоки, в който се използват транс мазнини. Ето няколко съвета:
1. Не яжте пържени неща по заведенията. Те се пържат във фритюрници, а там със сигурност се използват евтините транс мазнини.
2. Избягвайте да ядете промишлено произведени сладки или сладкиши.
3. Когато готвите не използвайте маргарин или други твърди масла, заменете ги с олио, зехтин или течни растителни масла© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape