Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още

Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още

Гергана Георгиева

био магазин
.... прочети още

Био градини Алваново

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > ВИДОВЕ БРАШНА ЗА ПЕЧЕНЕ

ВИДОВЕ БРАШНА ЗА ПЕЧЕНЕ

ВИДОВЕ БРАШНА ЗА ПЕЧЕНЕ
ВИДОВЕ БРАШНА ЗА ПЕЧЕНЕ
Брашното е основата на всеки хляб и почти всеки кекс.Съществуват много различни видове,а изборът е от съществено значение за вкуса на домашните печива и за хранителната им стойност.
Представяме ви основните видове зърно и брашна.
Огромен брой от брашната за печене се правят от ПШЕНИЦА. Пшеницата е важен фактор, позволил създаването на високо-урбанизирани общества при възникавнето на човешките цивилизации, тъй като е една от първите култури, способни да се култивират в голям мащаб, даващи висок добив, и е устоичива при дълговременно съхранение. Пшеницата е основен източник на растителен белтък в храната при хората, тъй като се характеризира с по-високо съдържание на протеини в сравнение с царевицата, ориза и другите сродни култури. Счита се, че около 70% от световното население употребява пшеничен хляб. Пшеничените кълнове са важен източник на витамини, минерални соли и протеини, и като такъв намират приложение в редица кулинарни изделия. Зърното на пшеницата е частта от растението, която се използва за храна. След смилане на зърното, полученията продукт представлява пшеничено брашно, което се използва за приготвянето на различни видове хляб, бисквити, спагети, кус-кус и редица други тестени изделия. Пшеничено брашно се използва и при приготвянето на бира, някои високоалкохолни напитки и дори биогаз . Пшеница се засажда и за добив на фураж, а понякога сламата и се използва за други цели – като материал за покриване на селскостопански сгради .
Камут е сорт пшеница, открита в египетските пирамиди преди повече от 3000 години. Всъщност „камут“ е древноегипетското наименование на пшеницата и оттам произлиза името на тази зърнено-житна култура.
Камут е древноегипетско жито, известно от Древен Египет от над 3000 години. Този древен сорт твърда пшеница запазва хранителните си качества през вековете. Камутът има двойно по-големи зърна от обикновената пшеница. Затова съдържа малко фибри.Отличава се сред останалите зърнено-житни култури с много ниското си съдържание на глутен. Не случайно е установено, че хората с непоносимост към глутен, нямат проблем да консумират камут. Камутът има антиоксидантни свойства. Подходящ за култивиране на био-кълнове.
Овесът е житно растение, което вирее при сух и хладен климат. Може да се култивира лесно дори в бедни на хранителни вещества почви. С тази си особеност овесът превъзхожда много от другите житни растения. Височината на овесения клас варира между 60 см. до 150 см., всеки стрък има между 10 до 75 овесени зърна, които пожълтяват, когато узреят. В течение на векове култивацията са се получили стотици разновидности овес, които са разделени в два големи класа: зимен и летен овес. След събиране на реколтата овесените зърна биват отделяни от плявата и изсушавани и/или изпичани. Последното подобрява тяхната съхранимост, както и вкусовите им качества. Овесът се смята, че е култивиран в Азия още преди новата ера от растението див червен овес. В началото овесът бил използван като лечебно растение, след което добил популярност като храна за животни. В Римската империя римляните и гърците го считали за плевел. Наложил се като храна и широко търгуван ресурс първо в Северна Европа много преди двете Америки да бъдат открити. Днес овесените ядки и каши се считат за диетична и здравословна храна. Най-големи производители на овес в световен мащаб са Русия, САЩ, Канада, Германия, Полша и Финландия. В наши дни все още има хора, които гледат на овеса като на храна за животни.
Ечемикът е една от най-старите зърнени култури, познати на хората.
Смята се, че още преди 10 000 години обитателите на пустините в югозападна Азия са изхранвали себе си и домашните си животни с ечемично зърно.В днешно време ечемикът е загубил позиции пред пшеницата в сравнение с популярността му от средните векове. Причините са в постепенното омекване на климата и във възхода на световната икономика. В момента най-големите производители на ечемик в световен мащаб са: Русия, Германия, САЩ, Канада, Франция и Испания.Ечемикът е ниско до умерено високо зърнено растение (35 - 130 см), с къс период на растеж. Сее се пролетта и се жъне преди края на зимата.Това е и понастоящем най-адаптираното житно растение. Може да расте при ниски температури, суша и студ, както и да се изхранва от бедна на минерали почва.
Подобно на овеса, ръжта била смятана за ниско качествена храна за животни и бедни. В по-късните векове ръжените продукти навлезли в ежедневието на хората от скандинавските и източно европейските страни като значима и питателна храна. Житното растение ръж може да се култивира лесно дори в бедни на хранителни вещества почви. За разлика от пшеницата ръжта расте добре и на по сух и студен климат. На външен вид пшениченото и ръженото зърно силно си приличат. Ръжта обаче е по-висока, има по-заострена форма, а ръжените житни класове имат по-голям обем от пшеничените. Ръжените класове са средно 150 см. високи, имат храстовидни житни класове, а цветовете им варират от жълтеникаво кафяви до сивкаво зелени.
Спелтата е специален сорт жито, познатo още от най-дълбока древност и наричано „житото на фараоните”. Спелтата се отличава с високата си чистота, тъй като се отглежда без изкуствено торене и генни модификации. Съдържа високо количество полезни хранителни вещества - 57,9 % въглехидрати, 17,0% протеини, 3% мазнини, 9,2% фибри, минерални соли и витамини. Спелтата съдържа балансирано количество глутен и е изключително подходяща за приготвяне на тестени изделия. Спелтата е много подходяща при здравословно хранене. Нейните съставки са водноразтворими и това улеснява възприемането им от организма. Подобно на течните храни те се усвояват бързо и така подпомагат формирането на клетъчната система на тялото: подобряват кръвообръщението, улесняват бъбречната дейност и пречистването на организма, действат съдоразширяващо и подобряват храносмилането. Като цяло спелтата се понася добре от организма и се усвоява лесно.
Спелтата е полезна не само като храна. Ако се постави на определени места по тялото, тя облекчава много болестни симптоми и има нежен възстановителен ефект. Затова обвивките на спелтата се използват за пълнеж на различни видове възглавници и матраци – за спане и почивка, за медитация, за бебета и майки и др.
Лимецът представлява жито, с което са се изхранвали хората още по времето на египетските фараони. Богат на протеини, лимецът представлява изключително силен антиоксидант и биопродукт с добри лечебни свойства. Истинска лековита храна, повлияваща се сравнително слабо от климатичните условия, при които се отглежда.Класовете на лимеца се подлагат на специална обработка, което допълнително оскъпява процесите на преработка, но пък го превръща в добър биопродукт. Неслучайно приемат древната пшеница за една от най-здравословните храни, тъй като покълналите зърна са носители на готови за усвояване витамини, ензими и минерали. Високото съдържание на магнезий прави лимеца изключително полезна храна за спортуващи хора и особено такива, които страдат от мускулни крампи и разтягания. Народните лечители препоръчват консумирането на лимец при състояния като колит, неврози, шипове, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.

-Царевичното брашно не съдържа глутен и затова почти винаги се смесва с бяло пшенично брашно за по-добър резултат на крайния продукт
-Брашното от елда е богато на белтъчини и желязо.Не съдържа глутен.
-Соевото брашно се приготвя от сурови или печени соеви зърна,източник на белтъчини.Не съдържа глутен.
-Оризовото брашно има сравнително лек вкус ,може да се използва в различни видове печива.Съдържа по-малко белтъчини.
-Брашното от нахут има лек орехов вкус и естествен аромат. Нахутеното брашно се получава от смелни сурови нахутени ядки. То е богат източник на белтъчини, лецитин и фолиева киселина, а съдържанието му на мазнини е по-ниско в сравнение с други ядки като орехи, фъстъци и др.
- Брашното от лен понижава нивата на холестерол в кръвта. То е полезно и регулира чревните спазми и предотвратява запек. Носител е на много витамини, минерали, протеини и ензими. Притежава всички компоненти за поддържане на вашето тяло. Храните съдържащи ленено брашно са лесно смилаеми.
- Ябълковото брашно е напълно натурален продукт. Получава се от ябълкови парченца, които се пресоват, изсушават и смилат. То е богато на фибри, пектини и влакнини. Подпомага стомашната перисталтика и снижава нивата на холестерла и токсините.
-Конопеното брашно се произвежда като се пресова и смила конопеното семе. То е с високо съдържание на протеин - 33% и не съдържа глутен. Придава ароматния вкус на коноп на вашите печени изделия. Използва се при производството на кифли, кейкове, хлябове, сладкиши и бисквити. Заради високото съдържание на протеини, малко количество /10%/ заменя обичайното брашно в рецептата.


© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape