Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Органиче ООД

био магазин
.... прочети още

Людмила Димитрова

био магазин
.... прочети още

Антон Донков

био магазин
.... прочети още

Органик Фарм ООД

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > Естествена защита срещу UV-радиация

Естествена защита срещу UV-радиация

Естествена защита срещу UV-радиация
UV-лъчи на земната повърхност
От целия светлинен спектър, който достига до земната повърхност, UVA- и UVB-лъчите са не повече от 5%. Те са различни по сила, в зависимост от географския район – слънчевата радиация е много по-силна на екватора, отколкото в централните и северните ширини на Европа. Силата на UVB-лъчите до голяма степен зависи от ъгъла на слънцето, от различните видове атмосферни замъглявания (като облаците и смога например). Тя се увеличава с 15 до 20% на 1000 м надморска височина – с други думи, нараства при намаляване на филтриращите слоеве на атмосферата. През последните няколко години усилено се обсъжда въпросът доколко е увеличено количеството на достигащите до земната повърхност вредни UV-лъчи, вследствие на постоянното изтъняване на стратосферния слой.

UVB-лъчи
Колко дълбоко проникват UV-лъчите в кожата зависи от дължината на светлинната им вълна. UVB-лъчите са с къса дължина на вълната (28-320 nm) и висока степен на сила – проникват до най-долния базисен клетъчен слой на епидермиса. Там радиацията може да предизвика фотоиндурация – защитна реакция на удебеляване на роговия слой. Това е много бавен и постепенен процес, който се случва, когато кожата е постоянно изложена на слънце. UVB-радиацията обаче същевременно стимулира повишеното производство на меланин, в резултат на което ДНК-клетките се предпазват от вреди, нанесени от UV-лъчите.
Слънчевата еритема (изгаряне) е най-често срещаната форма на остро кожно увреждане, причинено главно от прекомерно излагане на UVB-лъчи. След латентен период от 2 до 5 часа, кожата реагира със зачервяване, възпаление, болка или сърбеж. Кожното нараняване може да варира от леко зачервяване до поява на мехури, което е симптом за изгаряне II-ра степен. В много редки случаи (основно при прием на фотодинамични лекарства) може да се стигне до изгаряне III-та степен (некроза).
Вследствие на своя енергопоглъщащ ефект, UVB-лъчите увреждат ДНК и/или РНК, отслабват имунната защита на кожата и могат да доведат до рак на кожата на по-късен етап от живота. Рискът от кожни инфекции също се увеличава.

UVA-лъчи
Те са с по-ниска енергия от UVB-лъчите, но проникват по-надълбоко от тях – чак до кожната съединителна тъкан и кръвоносните съдове. Предизвикват директна пигменатция, особено при хора с по-тъмна кожа. Причиняват преждевременно стареене на кожата, дължащо се частично на намалелите способности на еластичната съединителна тъкан да задържа вода. Свободните радикали се появяват основно в резултат на въздействието на UVA-лъчите, защото нарушават целостта на клетъчната мембрана. Натрупването на UVA-радиация също оказва влияние за причиняването на рак на кожата.
Фотоалергичните и фототоксичните реакции на кожата се причиняват основно от UVA-облъчване. Кожни реакции като полиморфозен слънчев обрив (слънчева алергия) се появяват не само при възрастните, но и при децата. Фототоксични реакции, наподобяващи обрив (тревен дерматит), причинен от контакт с определени растения, също могат да се появят при бебета и малки деца. Парфюмираните козметични продукти, особено онези, които съдържат бергамоново масло, или пък определени лекарства също могат да доведат до обриви, предизвикани от действието на UVA-лъчите. Хора с чувствителна кожа могат да получат подобна реакция дори през стъклото на автомобила си, тъй като в този случай те запазват до 70% от своята сила.

Оптимални мерки за предпазване

Бебета и малки деца
Защитата на бебешката кожа от невидимите UVA- и UVB-лъчи е задължителна още от самото раждане. В допълнение към останалите слънцезащитни мерки е особено важно да се спазват следните правила при бебета и малки деца:
• Да се избягва излагането на пряка слънчева светлина (най-вече между 11 и 15 ч.).
• Да се осигурява допълнителна слънцезащита под формата на прохладни, но непрозрачни дрешки.
• Да се използва подходяща шапка с голяма периферия.
• Да не се пропуска защитата на очите на малките, като за целта се използват качествени слънчеви очила с UV-филтър.
• Да се нанася водоустойчив слънцезащитен продукт и децата да се обличат с тъмна блузка, докато са във водата.
• Използваните слънцезащитни продукти да са съвметими с детската кожа и да съдържат естествени (минерални), а не химически филтри.
• Всички открити части по детското тяло трябва да се намазват обилно със слънцезащитен продукт поне 30 мин. преди излизане навън.
Дрехите също представляват своеобразен слънцезащитен фактор, но те осигуряват едва ефекта на SPF2, като при това следва да се има предвид следното:
• Мокрите дрехи пропускат повече UV-лъчи от сухите. Например, плътно изтъкана суха памучна фланела блокира не повече от 10% от UVB-лъчите, но ако същата фланела се намокри (с цел охлаждане), тя пропуска около 20% от тези лъчи (т.е. два пъти повече).
• Най-добра UV-защита осигуряват плътните дънкови и сатенени материи, както и тези с диагонална сплитка, а най-слаба – дрехи от рехави креп материи.
Спорен е въпросът дали да се използват слънцезащитни продукти за деца под 1 годинка. Употребата им е удачна, само ако съдържат естествени слънцезащитни филтри (например цинков оксид). Микропигментите на естествените слънцезащитни филтри отразяват слънчевите лъчи непосредствено на повърхността на кожата. Това гарантира, че съставките на продукта не проникват дълбоко в изключително нежната бебешка кожа и по този начин се предотвратява появата на алергични реакции и кожни раздразнения. Проникването на непознати вещества във все още беззащитната бебешка кожа е нежелателно, тъй като се увеличава рискът от кожни алергии. Затова е важно слънцезащитните продукти за бебета да съдържат само съставки, съвместими с особеностите на детската кожа. Те изключват употребата на парфюм и спирт, защото последните могат да причинят обриви и сърбежи. Използването на минимални количества консерванти в слънцезащитните продукти (а и в козметичните продукти изобщо) е неизбежно. В противен случай съществува риск от размножаване на микроорганизми в продукта. Но те могат да бъдат от естествени източници като алое вера, розов цвят, зелен чай, градински чай, манука и много други.

Зряла кожа
Зрялата кожа притежава множество естествени механизми за самозащита от UV-радиация. UV-лъчите се разпръскват в кожните пигментни молекули на меланина или се поглъщат от тях и по този начин се предотвратява проникването им в по-дълбоките слоеве на кожата. Увреждането на клетките на зрялата кожа от UV-лъчите в повечето случаи е увреждане на ДНК. Такова увреждане може да бъде „поправено” от възстановителните ДНК механизми на кожата, само ако й се даде достатъчно време за почивка – период от приблизително 24 часа, през който трябва да се избягва прекомерното излагане на слънце. Щетите могат да се възстановят напълно, ако времето на излагане на слънце намалее значително под минималната еритемна доза (т.е. минималното време на излагане на слънце, в резултат на което се получава кожно зачервяване).

Естествена слънцезащита
Кои са природните средства за естествена слънцезащита?
Още древните гърци се мажели със зехтин, а аборигените – с масло от ему. Сусамовото масло също се използвало повсеместно. Съвременни изследвания показват, че то спира 30% от UV-лъчите. Кокосовото и фъстъченото масло, както и зехтинът, го следват с 20%. За маслото от ему, което в Австралия се използва и до днес (и не само като средство против изгаряне), се твърди, че отразява 100% от слънчевите лъчи. Приложими са също маслата от авокадо, арган, жожоба, шеа (карите) и всички антиоксиданти (витамини A, C, E, бета каротин, провитамин B5), които да се включат в борбата срещу свободните радикали. Много подходящо за шоколадов загар е и какаовото масло.© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape