Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още

Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още

Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още

Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > Витамин D – 10 неподозирани въздействия върху човешкия организъм

Витамин D – 10 неподозирани въздействия върху човешкия организъм

Витамин D – 10 неподозирани въздействия върху човешкия организъм
Витамин D е необходим за цялото тяло. Но много често т. нар. „витамин на слънцето” остава пренебрегнат. Представяме ви 10 причини, поради които трябва да приемаме достатъчно количество от него – за костите, за клетките, за мозъка...

1. За добро настроение
Не само костите имат рецептори за витамин D, но и много други тъкани. В мозъка те са в хипоталамуса, който влияе на настроението ни. Слънцето създава добро настроение по чисто биохимичен път, като активира образуването на витамин D. Според някои изследвания, хората с ниско ниво на витамин D по-често страдат от депресия.

2. За здраво сърце
Проблемите със сърцето се проявяват по-често през зимата при хората от северните страни и при тези в градовете. Очевидно на тях им липсва слънчевата светлина, за да образуват достатъчно витамин D. Това води до покачване на кръвното налягане и нивото на лошия холестерол, кръвните съсиреци не могат да се разграждат. Според последните изследвания, рискът от проблеми със сърцето и кръвообращението при ниско ниво на витамин D нараства до 220%. Липсата на витамина вече е призната за рисков фактор при сърдечните заболявания.

3. За повишаване на съпротивителните сили
Преди единственото лечение на туберколозата са били силната храна и най-вече – слънчевите бани. Днес вече знаем защо – витамин D убива туберкулозните бактерии. Той е естествен антибиотик. Освен това, активира телесните клетки „убийци”. Затова хората с ниско съдържание на витамин D са с 40% по-податливи на настинки. Според едно ново изследване, учениците по-рядко боледуват през зимата, ако приемат витамин D.

4. За стройна фигура
Да си лежим на слънце и да слабеем – е, така точно не става. Не е толкова просто, но не трябва да пренебрегваме и това, че нивото на витамин D оказва влияние върху скоростта на отслабване – колкото е по-високо преди диетата, толкова по-бързо сваляме килограми. Не е случайно, че точно през зимата, когато слънцето е по-слабо, трупаме повечко тлъстинки.

5. За здрави кости
Известно е, че децата страдат от рахит и получават изкривявания на костите, ако не излизат на слънце. От години е ясно колко е важен витамин D за опорно-двигателния апарат. Само с негова помощ организмът ни е в състояние да натрупва калций в костите и да го предпазва от остеопороза. Жените след менопауза би трябвало да приемат (според риска от остеопороза) от 800 до 2000 IU витамин D дневно.

6. За здрави клетки
Още през 40-те години на миналия век в САЩ лекарите забелязали, че в слънчевите щати по-малко хора се разболяват от рак. Витамин D спира неконтролируемото делене на клетките и образуването на метастази. Според някои изследвания, смъртността при пациенти с рак, които имат достатъчно високо ниво на витамин D, спада наполовина. Той предпазва от някои видове рак, като рак на дебелото черво, на пикочния мехур, на гърдата. При последния рискът спада с една трета, ако нивото на витамин D е достатъчно високо. Има дори данни, че така се минимизира и рискът от рак на кожата, стига да не се прекалява със слънчевите бани.

7. За здрави деца
Новородените получават веднага след раждането таблетки или капки с витамин D. Той обаче е необходим за тях още преди това – важно е майката да се излага повече на слънце още през първата една трета от бременността, за да се образува достатъчно витамин D. В противен случай децата може да имат увредени зъби и да са с повишен риск от алергии.

8. За предпазване от диабет
Случаите на диабет тип 1 се увеличават в географските ширини, които са по-далеч от екватора. Обяснението е просто – задстомашната жлеза има рецептори за витамин D; тя се нуждае от него, за да произвежда инсулин. Високото му ниво в кръвта намалява до два пъти риска от диабет, а при тези, които вече са болни, подобрява чувствителността към инсулина. Предполага се, че защитата от слънцето на съвременните бебета още от раждането им е причина да се възпрепятства натрупването на необходимото количество. При наблюдение във Финландия е направен следният тест – на новородени бебета били дадени 2000 IU витамин D и в последвало изследване се установило, че случаите на развитие на диабет тип 1 били намалени с 88%. Твърде вероятно е до няколко години витамин D да бъде включен в стандартната терапия на диабета.

9. За повече сила на ума
Витамин D подобрява функционалността на нервната система и активира мозъчната дейност. По-високото му ниво в кръвта повишава способността ни за концентрация, подсилва паметта и оптимизира способността ни за преработка на информацията. Има данни, че предпазва от Паркинсон, Алцхаймер и деменция.

10. За по-дълъг живот
При толкова много примери не е чудно, че в крайна сметка изводът е – витамин D удължава живота! Затова започнете да си набявате достатъчно от него.© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape