Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Кленов сипор

био магазин
.... прочети още

Ивелин

био магазин
.... прочети още

Янита Иванова

био магазин
.... прочети още

Димитров Милен

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > Ябълката – (не)обикновеният плод

Ябълката – (не)обикновеният плод

Ябълката – (не)обикновеният плод
Ябълката, която всеки народ смята за свой плод, всъщност се е родила в Хималаите. Култивирана е за първи път в Мала Азия, откъдето се е разпространила в Кавказ, Египет и Палестина и постепенно в целия останал свят. Спомената е в древните писмени паметници на Китай, Персия, Индия и Рим, но едва през миналия век добива значението си на изключителен за здравето плод.
Ябълката е богата на много витамини, минерали и микроелементи, сред които:
витамин C – дори в сладките сортове се съдържат 30 гр витамин C на 100 гр ябълки. Аскорбиновата киселина помага на организма да разгражда отровните вещества, ревитализира клетките и засилва имунната система.
витамин E – препазва тъканите от увреждане, действа срещу целулит и стяга стриктурата на кожата, което прави ябълката изпитано природно средство срещу бръчки.
витамин PP – лесно се справя с умората, депресията и безсънието.
калий – до 180 мг от този елемент се съдържа във всяка ябълка. Той има значение за предаването на нервните импулси и помага за мисловните процеси.
желязо – подобрява състава на кръвта и влияе благотворно на паметта.
магнезий – укрепва мускулите и костите.
пектин – заедно с целулозата, действа благотворно на обмяната на веществата и стимулира храносмилането. Много добре изчиства червата и допринася за по-бързото сваляне на килограми.
йод – съдържа се в семките на ябълката и е полезен за щитовидната жлеза.
Ябълката съдържа още полифеноли, които:
• разграждат мазнините – клинични изследвания, проведени в Япония, сочат, че изяждането на три ябълки на ден преди основното хранене понижава съдържанието на мазнини в кръвта с най-малко 20%.
• подсилват клетъчните стени – помагат за тяхното възстановяване след увреждане, като по този начин предотвратяват проникването на вредни вещества в кръвта.
• предпазват червата – подпомагат правилното им функциониране и редовното им изпразване.
• неутрализират действието на свободните радикали – предпазват клетките от израждане и намаляват риска от развитие на злокачествени заболявания.
От своя страна, флавоноидът кверцетин, съдържащ се в ябълките, контролира възпаленията, които провокират рак. Той снижава риска от рак на белите дробове с около 46% и рак на дебелото черво с до 40%, облекчава астмата, спира растежа на раковите клетки на простатата.
Изпитани лечебни рецепти с ябълки:
• против висока температура – челото се налага с компрес от ситно настъргани ябълки в слой с дебелина 1 см върху двупластова марля;
• при остър и хроничен бронхит – ябълките се наразвят на дребно и се задушават в малко вода на бавен огън; от получената смес се приемат по 1-2 с. л. на всеки кръгъл час;
• при уморена кожа – настъргва се ябълка без кожата, изстисква се сокът от нея и се изсипва на марля, която се поставя върху лицето за 15-20 мин.© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape