Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Тодор Гитов

био магазин
.... прочети още

Анета

био магазин
.... прочети още

Естетик Про ЕООД

био магазин
.... прочети още

Анна Мельова

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > Компостиране – 5 лесни стъпки, с които да превърнем органичния отпадък в почва

Компостиране – 5 лесни стъпки, с които да превърнем органичния отпадък в почва

Компостиране – 5 лесни стъпки, с които да превърнем органичния отпадък в почва
Компостирането е начин да се отървем от органичните битови отпадъци по естествен път и в същото време да се сдобием с плодородна почва. При процеса на компостиране се извършва естествено разграждане на отпадъците, което протича в среда, наситена с кислород и без неприятни миризми. В процеса активно участват бактерии, гъбички и други микроорганизми, като са необходими също влага и постоянна температура. Вижте сами как можете да си направите домашен компостер, следвайки 5 основни стъпки:

1. Избор на подходящо място
Най-подходящото място за компостера е дворът. Ако имате такъв, се огледайте за местенце в някой ъгъл, сенчесто през лятото. Добре е над компоста да има навес, но ако няма, можете просто да му сложите капак.

2. Съставки на компоста
Компостът е смес от различни материали:
• богат на азот кухненски отпадък, като остатъци от плодове и зеленчуци;
• органични вещества, като например прясна трева, зелени листа и плевели;
• градински и други отпадъци като сухи листа, дървесни клонки, хартия, слама;
• микроорганизми.
Сред малкото неподходящи отпадъци от кухнята са месото и мазните готвени хранителни остатъци.

3. Наслояване
За основа на компоста трябва да се постави по-дебел пласт от клонки – около 15 см. Той служи за дренаж; освен това през него лесно преминава въздух, което гарантира, че няма да има неприятни миризми. Следващият слой трябва да бъде по-тънък и съставен от кухненски отпадъци. Върху тях вече се полага горен слой, събран от градината – за предпочитане сухи листа, по-тънки клонки и слама. Ако слоевете не са достатъчно влажни, се напръскват леко с вода и след това процедурата се повтаря, като пластовете се редят в същия ред.

4. Поддържане
Важно е в компоста постоянно да има въздух, за да не излъчва лоша миризма. За целта трябва да има достатъчно клонки, които да не позволяват той да се слегне твърде много. За повече въздух компостът може от време на време леко да се разбърква или просто да се разрохква с градинската вила или пръчка, по която са наковани няколко пирона.

5. Употреба
До осем седмици вашият компост ще бъде готов за употреба. Можете да го пресеете и използвате като пръст за цветята в саксия или да подхраните растенията в градината. Той потиска болестите при растенията, като им осигурява разнообразни хранителни вещества и намалява нуждата от изкуствени химични торове.© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape