Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Екоферма "Фератица"

био магазин
.... прочети още

WinaliteBG

био магазин
.... прочети още

"Аргания" ООД

био магазин
.... прочети още

Тодор Гитов

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > Зеленчуците, които засилват зрението

Зеленчуците, които засилват зрението

Зеленчуците, които засилват зрението
Дефицитът на определени витамини, минерали и олигоелементи, съчетан със стреса, вредните навици (стоенето часове наред пред компютъра) или условия (работа в помещение с прекалено сух въздух), могат да станат причина за дискомфорт с очите, който дори да не е сериозен, е доста неприятен. За да изпълняват очите ни своята функция, трябва да полагаме някои основни грижи за тях.

Подходящите храни
Те трябва да са богати на определени витамини (A, C, E), минерали и олигоелементи (цинк, селен, магнезий).
Морковите са сред най-полезните за зрението зеленчуци. Оранжевият им цвят се дължи на растителния пигмент бетакаротин (провитамин A). За да може бетакаротинът да се трансформира във витамин A, организмът трябва да разполага и с достатъчно количество витамин E, желязо, цинк и хормони от щитовидната жлеза. Ето защо, морковите трябва да се консумират съвместно с други зеленчуци или пък полети с растително масло, богато на витамин E. Предлагат и сериозно количество селен – най-важният олигоелемент за имунната система, който благоприятства зрението. Предпазват лигавиците от бактерии и вируси и успокояват нощната слепота.
Грахът съдържа голямо количество нуклеинови киселини и протеиноподобни молекули, които са най-добрите „подмладители”, защото участват в деленето на клетките и възстановяват тъканите. Съдържа също и повишена концентрация на магнезий, който е нужен за „улавяне” на атомните ядра. Най-качественият грах е пресният – ситен и зелен, който се изважда от шушулките в началото на лятото и в който хранителните вещества са непокътнати.
И спанакът помага на очите. Добър източник е на каротин (провитамин A), магнезий и манган. Съдържа още калций, мед, желязо, витамин C (укрепващ имунната система) и витамин E (благоприятстващ силното зрение). Препоръчително е да се консумира сварен в малко вода и приготвен със зехтин – по този начин се храносмила по-бавно и улеснява усвояването и на другите хранителни съставки.

При работа с очите...
Ако работата ви е свързана с напрежение за очите, трябва да опитате следното:
• Върху екрана на компютъра или телевизора да не се отразяват нито лампи, нито прозорци.
• Да почивате от време на време, за да почива и очният мускул. Пробвайте да гледате през прозореца, като фиксирате поглед за няколко минути върху някакъв предмет навън.
• Да използвате подходящ стол, който не ви задължава да кривите погледа си към екрана.

Против умората...
• Кипнете 1 ч. л. мед в 1 л вода и я оставете да изстине. Навлажнете две памучни тампончета или марлички и ги наложете за около 2-3 мин. върху очите си. Това е ефикасен метод за избягване на умората и за успокояване мускулите на очите.© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape