Статии, ревюта, анализи
И красотата минава през стомаха...

Десет симптома, че нещо не ни е наред. Косопад, груба кожа, необяснима умора... Може би всичко това се дължи на неправилни хранителни навици.
Още Хипократ, известният лекар на древността, е казал, че пътят за запазване на здравето минава по-често през кухнята, отколкото през чекмеджетата на аптеките. Начинът на хранене влияе върху организма ни, дори да не забелязваме това. Най-важните жизнени процеси – нормалният растеж и обмяната на веществата, както и работоспособността, зависят от правилното хранене. Без него са немислими здравето и радостта от живота.
Първите признаци за нездравословно хранене са проблеми с тъканите, непосредствено свързани с естетическия ни вид – кожата, косата и ноктите, както и с нашето настроение и енергичност. Не бива да се заблуждаваме, че косопадът, грубата кожа и необяснимата умора са естествени последици от претоварване с работа или от възрастта. По-точно е да се каже, че красотата, както и здравето, минават през... стомаха.
1. Косопад
Установено е, че при недостиг на витамин В6 (пиридоксин, адермин) и витамин В7 (биотин) се наблюдава опадане на косата. Дневната потребност на човешкия организъм от витамин В6 е около 2-3 мг, а от витамин В7 – 0.1-0.3 мг. Те се съдържат в най-голямо количество в черния дроб, дрождите (хлебната и бирената мая), яйчения жълтък и житните зародиши. Ето защо, за да доставим на организма си достатъчно количество витамини от група В, трябва да включим тези продукти в ежедневното си меню.
2. Коса без блясък
Когато косата загуби своята еластичност и блясък, вероятно на организма не му достига витамин С. Дневната потребност за възрастен човек е 70-120 мг, като при тежка умствена и физическа работа и при повишена температура това количество се увеличава на 150-200 мг. Богати на витамин С са кивито, шипките, лимоните, вишните, сладкият червен пипер, магданозът, зелето, зеленият лук, доматите, копривата, лападът и т.н.
3. Коса, която лесно се къса
Това е признак, че в храната няма достатъчно количество мастни киселини. Под влияние на ензима липаза от панкреаса и на жлъчния сок мазнините се разпадат на мастни киселини и глицерин, които се всмукват в стените на червата. Човек се нуждае от около 5-10 гр ненаситени мастни киселини дневно. Косата ни ще стане отново блестяща и здрава, ако консумираме риба, бобови (боб, грах, леща, соя), сурови ядки и зехтин.
Доказано е, че витамин В3 (пантотенова киселина), наред с другите влияния върху човешкия организъм, участва и в пигментацията на косъма. Тъй като той е широко разпространен както в животинските, така и в растителните продукти, недостиг от него почти не се среща. Само експериментално е доказано, че при хиповитаминоза на В3 се получават мускулни смущения, обща отпадналост, побеляване на косъма...
4. Груба и с нездрав цвят кожа
При липса в храната на витамин В2 (рибофлавин, лактофлавин) кожата става по-груба и започва да се лющи. Най-много рибофлавин има в черния дроб, мозъка и бъбреците на животните, яйчения жълтък, хлебната и бирената мая. Високо е съдържанието му в пшеничния зародиш, спанака, доматите, соята, сините сливи, хайвера и млякото (през лятото!).
Провитамин А (каротин) играе важна роля за запазване целостта на кожата. При продължителен дефицит тя се вроговява. Дневната потребност на организма е около 1.5-1.8 мг, а при бременни и кърмачки, както и при тежък умствен и физически труд, са необходими 2.0-2.5 мг. Витамин А се съдържа в животинските масла, особено в кравето и рибеното, яйчения жълтък хайвера, черния дроб и други вътрешни органи на животните. А под формата на провитамин А (каротин) се съдържа в голямо количество в морковите, червения пипер, тиквите, доматите, спанака, копривата, кайсиите и други плодове с жълто-червен цвят.
5. Смущения в менструацията
Причините за това могат да бъдат най-различни, разбира се, но що се отнася до храната, отговорен за правилното функциониране на половите жлези, менструацията, забременяването и раждането е витамин Е. Той предпазва клетъчните мембрани от увреждане и по този начин забавя процеса на стареене. Дневната потребност за възрастни е около 10-15 мг, а за бременни – до 20-30 мг. Най-много витамин Е има в зародишите на пшеницата, ечемика и царевицата. В животинския организъм се съдържа в мускулите, мозъка, сърцето и черния дроб. Констатирано е съдържание на витамин Е в прасковите, офиката, аронията, дюлята, кайсията, шипката, сливата и други плодове.
6. Необяснима умора
Ако консумираме предимно храни, богати на мазнини и захари, умората няма да изчезне. Доказано е, че меню, бедно на желязо и витамини от група В, често намалява енергичността. Желязото влиза в състава на хемоглобина. Средната потребност на човек е около 10-15 мг на денонощие. Съдържа се главно в месото, черния дроб, бъбреците, яйцата, ръжта, елдата, спанака, морковите, граха, лещата, соята, зелето, кайсиите и т.н.
7. Бели петна по ноктите
Доскоро те се обясняваха с недостига на калций и ни се препоръчваше да пием допълнително още една чаша мляко. Сега вече се знае, че се дължат единствено на липсата на цинк. Този признак ни предупреждава, че трябва да включим в менюто си повече пълнозърнести храни, месо, черен дроб, яйца и риба.
8. Чувство на подутост
Това означава задържане на течности в организма, което може да се дължи и на консумацията на много солени храни. Ето защо, трябва да намалим употребата на сол, да избягваме туршиите и колбасите. Освен това, колкото и странно да ни се струва при подобен проблем, необходимо е да изпиваме поне по осем чаши вода всеки ден.
9. Кървящи венци
Ако венците ни кървят всеки път, когато мием зъбите си, причината е в недостига на витамин С. Необходимо е да увеличим консумацията на плодове и зеленчуци, богати на витамин С. Специалистите препоръчват да изпиваме по две чаши прясно изцеден сок от портокал и да ядем повече киви.
10. Пукане на ставите
Не бива да си поставяме диагноза артрит, ако при всяко движение ставите ни пукат, подобно на несмазана врата. Очевидно е, че не ядем достатъчно риба. Поне два пъти седмично трябва да вечеряме с филе от някоя тлъста риба (например сьомга или тон).
Внимание: Ако гореизброените симптоми се наблюдават и след включване в менюто ви на съответните продукти, компенсиращи различни дефицити, най-добре да се консултирате с личния си лекар.