Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Chateau Belogradetz - ORGANIC

био магазин
.... прочети още

Organic wine in bottles - Vladislav Popov

био магазин
.... прочети още

Продавам 500 кг сушена арония - Радка Василева

био магазин
.... прочети още

Продавам био бадеми - Гергана Радева

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > С аромат на цитрус

С аромат на цитрус

С аромат на цитрус
Цитрусите растат на дървета с вечнозелени листа и много ароматни цветове. Повечето от тях произхождат от Далечния Изток. В продължение на стотици години хората не са ги използвали като трапезни плодове, а само като лечебно средство. Лимонът бил на особена почит сред моряците, заради „дарбата” си да лекува най-разпространената сред това съсловие болест – скорбута. Почти всички цитруси съдържат голямо количество витамин С, но и доста витамини А, В1, В2, както и минерални соли, калий, калций, фосфор, желязо и магнезий. Особено внимание от съставките на цитрусите заслужава цитрусовата киселина, която изпълнява важни биохимични функции в човешкия метаболизъм. Освен че са здравословна храна, цитрусовите плодове имат и още един плюс – нискокалорични са.

Портокалът – най-популярен
Има два основни вида портокали: сладки и горчиви. Горчивите не се консумират сурови, но от тях се приготвят чудни мармалади, конфитюри и ликьори. Освен това се отглеждат и като декоративни дървета. Излишно е да констатираме, че вкусът на сладките портокали е превъзходен. Всеки, който ги е опитвал, е убеден в това. Но е интересен фактът, че от съществуващите 400 сорта сладки, се ядат едва 30.
Доставя: най-много витамин С, в сравнение с всички останали цитруси. На 100 гр портокал се падат 50 мг витамин С. И много калий.
Препоръчва се при: стегнат стомах, преумора, различни инфекции, анемия, безапетитие, чернодробни нарушения. Портокалите са подходяща храна за подрастващи, за хора във възстановителен период след тежка болест и за възрастни.
Най-екзотичните сред тях са:
• Каламодин – дребен портокал от Сан Хосе. Хибрид от мандарина с оранжев цвят, с диаметър 2 см, много сочен, с много семенца и леко горчив вкус. От каламодина се приготвят вкусни мармалади.
• Сидра – плодовете й са големи, с жълт цвят, обвивката е дебела и грапава. Сидрата може да достигне 2 кг. Съдържа много калций и се използва в сладкарската индустрия.
• Кумкуат – китайски портокал, единственият цитрусов плод, който може да се консумира с обвивката, дори суров. Много ароматен и с приятно кисел вкус. С размера на синя слива, с оранжев цвят, кожата е гладка и блестяща. Тъй като съдържа много пектин, е предпочитан за производството на конфитюри, сладоледи и компоти.

Лимонът – най-здравословен
В миналото лимонът е бил най-използваното лечебно средство против скорбут. Затова и до днес е символ на здраве. Обикновено се консумира натюр, като подправка за салати, супи, ориз, риба и най-вече морски деликатеси, или като добавка в десерти – в плодови салати, кисели млека, торти и разни видове сладкиши. Възкиселият му сок може да се пие чист, но и разреден с вода или подсладен с мед. От него се приготвят също освежаващи напитки и коктейли. Кората на лимона също се радва на широка употреба – най-вече има „ароматизиращи” свойства в различните сладкарски изделия или пък да подчертава вкуса на някои плодове като ягодите. Пресни ягоди, напръскани с малко лимонов сок, добиват превъзходен вкус.
Доставя: голямо количество цитрусова киселина (повече от който и да е друг цитрусов плод), както и витамин С и минерални соли.
Препоръчва се при: разхлабен стомах, инфекции, вирусни заболявания, треска и т.н. Освен това се ползва със завидна слава на антигрипно средство.
Още ползи: лимонът е важен продукт във фармацевтичната промишленост и козметиката – лимоновата есенция е най-използваната в парфюмерията. Освен това е предпочитан ароматизатор в много перилни препарати и почистващи средства.

Грейпфрутът – най-нискокалоричен
Консумира се най-често сокът му. Чаша сок от грейпфрут е типичен за англосаксонската закуска.
Доставя: много витамин С и малко калории.
Препоръчва се за: прочистване от токсини, като тонизиращо средство, като подобряващо храносмилането средство, като слабително средство и като стимулиращо физическата и интелектуалната дейност средство. Подходящ е също при диети за отслабване.

Мандарината – най-ароматна
Предимството й е, че кората й се бели лесно. Силен аромат и сладък вкус – това са другите й достойнства. Най-хубавите сортове са Сатсумас и Климентина – и двата без семки. Консумира се главно в прясно състояние, но се използва и в сладкарската индустрия за приготвянето на конфитюри и мармалади.
Доставя: повече вода, отколкото останалите цитруси, но по-малко захари от тях. Съдържа 1/3 от витамин С, който е складиран в портокала, но за сметка на това – много по-голямо количество витамин А.
Препоръчва се при: диабет, заради ниското си съдържание на захари.

Лаймът – „най-кулинарен”
С качества, подобни на лимона, той всъщност е негова разновидност. Но е доста по-ароматен и има леко горчива жилка във вкуса. С него се подправят готвени ястия с риба и чесън и всякакви видове мариновани риби. Лаймът е обичайната съставка и за коктейли.
Доставя: много витамин С (но малко по-малко от портокала и лимона) и повече цитрусова киселина и захари от лимона.
Препоръчва се при: ревматични заболявания, грип, артроза.

Ценни препоръки:
• Избирайте нежни и здрави плодове, не купувайте такива с пореста кора или с петна по кората.
• Ако използвате кората на плода, задължително я измивайте с гореща вода – може да съдържа остатъци от пестициди.
• Горещият портокал е подходящ за свинско, пилешко и телешко.
• Сокът от лимон, портокал и грейпфрут е подходящ за подправка на зелени салати или за основа на задушени зеленчуци.
• Ако се нуждаете само от няколко капки сок, не разрязвайте цитруса наполовина – прободете кората му с клечка за зъби и от дупчицата изцедете количеството, от което се нуждаете (преди това измийте цитруса).
• Когато готвите артишок, добавете към водата за варенето парченце лимон. По този начин артишокът няма да потъмнее.
• За да се запази марулята хрупкава, я потопете в студена вода и добавете сока от половин лимон (за всяка маруля), като я оставите да постои половин час на хладно място.© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape