Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Ивелин

био магазин
.... прочети още

Янита Иванова

био магазин
.... прочети още

Димитров Милен

био магазин
.... прочети още

ВЕДА ООД

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > С аромат на цитрус

С аромат на цитрус

С аромат на цитрус
Цитрусите растат на дървета с вечнозелени листа и много ароматни цветове. Повечето от тях произхождат от Далечния Изток. В продължение на стотици години хората не са ги използвали като трапезни плодове, а само като лечебно средство. Лимонът бил на особена почит сред моряците, заради „дарбата” си да лекува най-разпространената сред това съсловие болест – скорбута. Почти всички цитруси съдържат голямо количество витамин С, но и доста витамини А, В1, В2, както и минерални соли, калий, калций, фосфор, желязо и магнезий. Особено внимание от съставките на цитрусите заслужава цитрусовата киселина, която изпълнява важни биохимични функции в човешкия метаболизъм. Освен че са здравословна храна, цитрусовите плодове имат и още един плюс – нискокалорични са.

Портокалът – най-популярен
Има два основни вида портокали: сладки и горчиви. Горчивите не се консумират сурови, но от тях се приготвят чудни мармалади, конфитюри и ликьори. Освен това се отглеждат и като декоративни дървета. Излишно е да констатираме, че вкусът на сладките портокали е превъзходен. Всеки, който ги е опитвал, е убеден в това. Но е интересен фактът, че от съществуващите 400 сорта сладки, се ядат едва 30.
Доставя: най-много витамин С, в сравнение с всички останали цитруси. На 100 гр портокал се падат 50 мг витамин С. И много калий.
Препоръчва се при: стегнат стомах, преумора, различни инфекции, анемия, безапетитие, чернодробни нарушения. Портокалите са подходяща храна за подрастващи, за хора във възстановителен период след тежка болест и за възрастни.
Най-екзотичните сред тях са:
• Каламодин – дребен портокал от Сан Хосе. Хибрид от мандарина с оранжев цвят, с диаметър 2 см, много сочен, с много семенца и леко горчив вкус. От каламодина се приготвят вкусни мармалади.
• Сидра – плодовете й са големи, с жълт цвят, обвивката е дебела и грапава. Сидрата може да достигне 2 кг. Съдържа много калций и се използва в сладкарската индустрия.
• Кумкуат – китайски портокал, единственият цитрусов плод, който може да се консумира с обвивката, дори суров. Много ароматен и с приятно кисел вкус. С размера на синя слива, с оранжев цвят, кожата е гладка и блестяща. Тъй като съдържа много пектин, е предпочитан за производството на конфитюри, сладоледи и компоти.

Лимонът – най-здравословен
В миналото лимонът е бил най-използваното лечебно средство против скорбут. Затова и до днес е символ на здраве. Обикновено се консумира натюр, като подправка за салати, супи, ориз, риба и най-вече морски деликатеси, или като добавка в десерти – в плодови салати, кисели млека, торти и разни видове сладкиши. Възкиселият му сок може да се пие чист, но и разреден с вода или подсладен с мед. От него се приготвят също освежаващи напитки и коктейли. Кората на лимона също се радва на широка употреба – най-вече има „ароматизиращи” свойства в различните сладкарски изделия или пък да подчертава вкуса на някои плодове като ягодите. Пресни ягоди, напръскани с малко лимонов сок, добиват превъзходен вкус.
Доставя: голямо количество цитрусова киселина (повече от който и да е друг цитрусов плод), както и витамин С и минерални соли.
Препоръчва се при: разхлабен стомах, инфекции, вирусни заболявания, треска и т.н. Освен това се ползва със завидна слава на антигрипно средство.
Още ползи: лимонът е важен продукт във фармацевтичната промишленост и козметиката – лимоновата есенция е най-използваната в парфюмерията. Освен това е предпочитан ароматизатор в много перилни препарати и почистващи средства.

Грейпфрутът – най-нискокалоричен
Консумира се най-често сокът му. Чаша сок от грейпфрут е типичен за англосаксонската закуска.
Доставя: много витамин С и малко калории.
Препоръчва се за: прочистване от токсини, като тонизиращо средство, като подобряващо храносмилането средство, като слабително средство и като стимулиращо физическата и интелектуалната дейност средство. Подходящ е също при диети за отслабване.

Мандарината – най-ароматна
Предимството й е, че кората й се бели лесно. Силен аромат и сладък вкус – това са другите й достойнства. Най-хубавите сортове са Сатсумас и Климентина – и двата без семки. Консумира се главно в прясно състояние, но се използва и в сладкарската индустрия за приготвянето на конфитюри и мармалади.
Доставя: повече вода, отколкото останалите цитруси, но по-малко захари от тях. Съдържа 1/3 от витамин С, който е складиран в портокала, но за сметка на това – много по-голямо количество витамин А.
Препоръчва се при: диабет, заради ниското си съдържание на захари.

Лаймът – „най-кулинарен”
С качества, подобни на лимона, той всъщност е негова разновидност. Но е доста по-ароматен и има леко горчива жилка във вкуса. С него се подправят готвени ястия с риба и чесън и всякакви видове мариновани риби. Лаймът е обичайната съставка и за коктейли.
Доставя: много витамин С (но малко по-малко от портокала и лимона) и повече цитрусова киселина и захари от лимона.
Препоръчва се при: ревматични заболявания, грип, артроза.

Ценни препоръки:
• Избирайте нежни и здрави плодове, не купувайте такива с пореста кора или с петна по кората.
• Ако използвате кората на плода, задължително я измивайте с гореща вода – може да съдържа остатъци от пестициди.
• Горещият портокал е подходящ за свинско, пилешко и телешко.
• Сокът от лимон, портокал и грейпфрут е подходящ за подправка на зелени салати или за основа на задушени зеленчуци.
• Ако се нуждаете само от няколко капки сок, не разрязвайте цитруса наполовина – прободете кората му с клечка за зъби и от дупчицата изцедете количеството, от което се нуждаете (преди това измийте цитруса).
• Когато готвите артишок, добавете към водата за варенето парченце лимон. По този начин артишокът няма да потъмнее.
• За да се запази марулята хрупкава, я потопете в студена вода и добавете сока от половин лимон (за всяка маруля), като я оставите да постои половин час на хладно място.© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape