Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Иван Бонев

био магазин
.... прочети още

Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още

Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още

Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > Зимните витамини на дневен ред

Зимните витамини на дневен ред

Зимните витамини на дневен ред
Когато навън започне да вали студен дъжд или сняг и да фучат виелици, ви се иска само едно – зимата да се изниже колкото е възможно по-бързо и то без да ви пипнат кашлицата и хремата. За да се чувствате по-защитени от простудните заболявания и „по-зимоустойчиви”, се налага да складирате в организма си повече от т.нар. „зимни витамини”. Става дума за тези, на които са богати цитрусовите плодове, но които се съдържат в още по-голямо количество в броколите, морковите и зелето. Именно те ще се погрижат за устойчивостта на имунната ви система и ще ви предпазят от атаките на вирусите през месеците с буква „р” в името.

Кои са най-важните за имунната система?
Най-вече витамин С, достойно следван от бетакаротина (почти витамин А) и витамин Е. Това био-трио работи дружно като „бодигард” на имунната система – неутрализира вредните за клетките свободни радикали и поддържа бдителността на естествените защитни сили на тялото. По-ясно казано, правете така, че поредната грипна вълна да мине покрай вас, без нежелани последствия за здравето ви.

От кои зеленчуци се набавят?
Пред портокалите, лимоните и грейпфрутите, зеленчуците имат непоклатимо предимство – те се берат винаги напълно узрели и точно затова са пълни със свежи витамини и минерални вещества. Абсолютен водач в топлистата на зимните зеленчуци са броколите. Само в една порция от 200 гр броколи се съдържат 114 мл витамин С – двойно повече, отколкото в един портокал или лимон. Освен това, тъмнозеленият здравословен зеленчук доставя и обилно количество бетакаротин, както и ценни вторични растителни вещества с качества на антиракови блокери. Други важни доставчици на зимни витамини са морковите, копърът и червената ряпа. Но преди всичко – къдравото зеле (за жалост рядко се среща на българския пазар), карфиолът и брюкселското зеле. И една особеност на зелето: в суровите зелки се съдържа много аскорбин – биовещество, което често се забърква в козметичните кремове против стареене на кожата. Интересен факт е, че в контакт с топлината аскорбинът се преобразува във витамин С. Затова сготвеното зеле съдържа повече витамин С, отколкото суровото.

За да е оптимална ползата от витамините:
• Още когато купувате зеленчуците, гледайте да изглеждат хрупкави и свежи. Капризният витамин С се разпада много бързо, ако откъснатият зеленчук е бил изложен на продължителен престой на въздух.
• За тези, които не обичат пазаруването, дълбоко замразените зеленчуци са добра алтернатива. Стига да са замразени в свежо състояние (т.нар. „шоково замразяване”). Само по този начин те не губят твърде много от ценните си хранителни вещества по време на зимния си „сън”.
• Високите температури се отразяват зле на витамин С. Затова мийте зеленчуците със студена вода и ги задушавайте за кратко време (в малко количество вода). Течността, останала от задушаването им, спокойно можете да употребите за приготвяне на сосове или супи.
• Мегаколичества бетакаротин се съдържат в оранжево-червените и наситено зелените зеленчуци. Но понеже той е мастноразтворим витамин, за пълноценното му усвояване е необходимо да консумирате зеленчуците с малко мазнина. Ако искате да избегнете олиото, лъжица кисело мляко или парче настъргано сирене, добавени към салатата, ще свършат същата работа.
• За най-бедни на калории, но най-богати на витамини се смятат суровите зеленчуци. Само морковът прави изключение от правилото „Предпочитайте зеленчуците сурови”. Бетакаротинът в оранжевия красавец е буквално „вплетен” в баластните вещества. Затова няма полза да хрупате морковите сурови – бетакаротинът им е по-усвоим, ако са задушени, много фино рендосани или приготвени на сок или пюре.

А витамин Е?
Той действа като защитен фактор срещу „ръждясване” на организма и предпазва клетките от грипните вируси. Само че се съдържа предимно в растителните мазнини и ядките – все убийци на талията. Затова:
• Използвайте по възможност студенопресовано олио и комбинирайте находчиво мазнините. Малко зехтин в салатата, ленено семе в мюслито, сурови бадеми вместо бисквитка – това е начинът да си набавяте достатъчно количество витамин Е, без да пълнеете.
• През зимата е идеално два пъти седмично да включвате в менюто си морска риба (като херинга или скумрия). Така наред с витамин Е, ще „почерпите” организма си и с екстра порция витамин D, така важен за здравината на костите.© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape