Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Борис Лачев

био магазин
.... прочети още

Кленов сипор

био магазин
.... прочети още

Ивелин

био магазин
.... прочети още

Янита Иванова

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > Списък на всички Е-та

Списък на всички Е-та

Списък на всички Е-та
ОЦВЕТИТЕЛИ (Е 100 – Е 181)

Е 100 (Curcumin). Има оранжево-жълт цвят. Получава се от корените на растението куркума (тюрмерик), но може да се произведе и по синтетичен път. Използва се в сирена, маргарини, печени сладкиши.

Е 101 (Riboflavin, Riboflavin – 5′ – phosphate). Витамин В2 и оцветител. В естествен вид се съдържа в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбреците. Използва се в състава на сирена и маргарини.

Е 102 (Tartrazine FD & C Yellow 5). Провокира пристъпи на астма и уртикария при деца. Има връзка и с туморите на щитовидната жлеза, уврежда на хромозомите, може да причини обриви и хиперактивност. Чувствителността към тартразина е свързана с тази към аспирина. Използва се в оцветените напитки, сладкиши, сладка и мармалади, корнфлейкс, снакс, консервирана риба, сухи супи. Забранен е в Норвегия и Австрия.

Е 104 (Quinoline Yellow FD & C Yellow 10). Използва се в червила, продукти за коса, одеколони, както и в голям брой лекарствени средства. Причинява дерматит. Забранен е в Австралия, САЩ и Норвегия.

Е 107 (Yellow 7G). Има жълт цвят. Препоръчва се избягването му. Хора, страдащи от астма, може да имат алергична реакция към него. Използва се в безалкохолните напитки. Забранен е в Австралия и САЩ.

Е 110 (Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S, FD & C Yellow 6). Получава се по синтетичен път. Използва се в зърнени продукти, тестени изделия, снакс, сладолед, напитки и замразени храни, както и в някои медикаменти (Berocca, Polaramine, Ventolin – сироп и др.). Страничните ефекти са: уртикария, ринит, запушване на носа, алергии, хиперактивност, тумори в бъбреците, увреждане на хромозомите, болки в корема, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, безапетитие. Установено е завишаване на случаите на тумори при животни. Забранен е в Норвегия.

Е 120 (Cochineal, Carminic acid, Carmines). Има червен цвят. Получава се от насекоми. Използва се рядко. Препоръчва се избягване на консумацията му.

Е 122 (Azorubine, Carmoisine). Има червен цвят. Получава се от въглищен катран. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора, алергични към аспирин. Влиза в състава на сладкарски изделия, марципани, кристалите на желатина. Забранен е в Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.

Е 123 (Amaranth, FD & C Red 2). Получава се от билкови растения от семейство Amaranthaceae. Използва се в кексове, плодово ароматизирани пълнежи, кристалите на желатина. Може да провокира пристъп на астма, екзема и хиперактивност. При опити с някои животни предизвиква увреждане на плода и вътреутробна смърт. Възможно е да води и до формиране на тумори. Забранен е в САЩ, Русия, Австрия и Норвегия.

Е 124 (Ponceau 4R, Cochineal Red A, FD & C Red 4). Получава се от въглищен катран и азо багрила. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора, алергични към аспирин. При животни води до образуване на тумори. Забранен е в САЩ и Норвегия.

Е 127 (Erythrosine, FD & C Red 3). Има червен цвят. Използва се в консервирани череши, замразени плодове, карамелизирани смеси, сладкиши, тестени изделия, снакс. Може да предизвика чувствителност към светлина, да доведе до повишаване нивото на хормоните на щитовидната жлеза и прояви на хипертиреоидизъм. При опити с плъхове е установено причиняване на тумори на щитовидната жлеза. Забранен е в Норвегия.

Е 128 (Red 2G). Забранен е в Австралия и много други страни, с изключение на Великобритания.

Е 129 (Allura red AC, FD & C Red 40). Има оранжево-червен цвят. Използва се в сладкиши, напитки, подправки, лекарствени средства, козметични продукти. Получава се по синтетичен път. Въведен в употреба през 80 -те години на миналия век, с цел да замести Amaranth. Установена е обаче връзката му с тумори при мишки. Забранен е в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.

Е 131 (Patent blue V). Забранен е в Австралия, САЩ и Норвегия.

Е 132 * (Indigotine, Indigo carmine, FD & C Blue 2). Обичайна съставка на таблети и капсули. Използва се също в сладоледи, сладкиши, тестени и сладкарски изделия, бисквити. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Може да предизвика гадене, повръщане, повишаване на кръвното налягане, зачервяване на кожата, дихателни проблеми и други алергични реакции. Забранен е в Норвегия.

Е 133 (Brilliant blue FCF, FD & C Blue dye 1). Използва се в млечни продукти, сладкиши, напитки. Получава се по синтетичен път. Забранен е в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, Норвегия.

Е 140 (Chlorophylis, Chlorophyllins). Зелено багрило, съдържащо се в естествен вид във всички растения. Използва се за оцветяване на восък и масла, използвани в медицината и козметиката.

Е 141 (Медни комплекси на Chlorophylis и Chlorophyllins). Оцветители на масла. Няма данни за нежелани реакции.

Е 142 (Green S). Има зелен цвят. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в замразен грах, ментови желета и сосове, галета и кексове. Забранен е в Швеция, САЩ и Норвегия.

Е 150 (а) (Plain caramel). Тъмно кафяво багрило, което се получава от сукроза. Препоръчва се избягване на употребата му. Използва се в стриди, соя, плодови и замразени сосове, бира, уиски, бисквити, туршии.

Е 150 (b) (Caustic sulphite caramel) . Виж описаното за Е 150 (а)

E 150 (c) (Ammonia caramel). Виж описаното за Е 150 (а)

E 150 (d) (Sulphite ammonia caramel). Виж описаното за Е 150 (а)

E 151 ( Brilliant Black BN, Black PN). Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Използва се в кафявите сосове и боровинковите кексови смеси. Забранен е в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.

Е 153 * (Vegetable carbon). Багрило с черен цвят. Пигмент на дървените въглища. Използва се в сладка, кристалите на желатина, сока от сладък корен. В Австралия са забранени само получените от растения деривати. Забранен е в САЩ.

Е 154 (Brown FK). Забранен е в САЩ.

E 155 (Brown HT (Chocolate)). Кафяво багрило. Получава се от въглищен катран и азо багрила. Използва се в шоколадовите кексове. Може да провокира нежелани реакции при астматици и хора, алергични към аспирин. Смята се, че повишва кожната чувствителност. Забранен е в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.

Е 160 (а)* (Carotene, alpha-, beta-, gamma-). Оранжево-жълто багрило. В човешкия организъм се превръща във витамин А. Натрупва се в черния дроб. Намира се в морковите и други оранжево или жълто оцветени плодове и зеленчуци.

Е 160 (b)* (Annatto (Arnatto, Annato), Bixin, Norbixin). Червено багрило. Добива се от дървото Bixa orellana. Подпомага храносмилането и експекторацията. Използва се за оцветяване на сирена, масла, маргарини, зърнени храни, снакс, сапуни, текстил и лакове за нокти. Може да предизвика уртикария. Препоръчва се избягване на употребата му.

Е 160 (c)* (Paprika extract, capsanthin, capsorubin). Препоръчва се избягване на употребата му.

Е 160 (d)* (Lycopene). Съдържа се в доматите и червения грейпфрут. Може да намали риска от туморни заболявания.

Е 160 (е)* (Beta-apo-8′-carotenal (C 30)). Оранжево багрило. Няма данни за нежелани реакции.

Е 160 (f)* (Етилов естер на beta-apo-8′-carotenic acid (C 30)). Оранжево багрило. Няма данни за нежелани реакции.

Е 161 (b) (Xanthophylls – Lutein). Жълто багрило, което се получава от растения. В естествено състояние се открива в зелените листни зеленчуци, невена и яйчния жълтък.

Е 161 (g)* (Xanthophylls – Canthaxanthin). Жълто багрило, което се получава от животински източници (ретинол). Намира се в някои гъби, ракообразни, риби, перата на фламингото.

Е 162 (Beetroot Red, Betanin). Пурпурно червено багрило, добивано от червено цвекло. Няма данни за нежелани реакции.

Е 163 (Anthocyanins). Виолетово багрило, добивано от цветя и други растения. Безвредно е.

Е 170 * (Calcium carbonate). Минерална сол, която се използва в пасти за зъби, бели бои, прахове за пране. Може да се добива от скали или кости на животни. Понякога се използва за намаляване киселинността на вината и за повишаване устойчивостта на замразените плодове и зеленчуци. Във високи дози е токсична.

Е 171 (Titanium dioxide). Бяло багрило, което се използва в пасти за зъби и бели бои. Няма данни за нежелани реакции.

Е 172 (Iron oxides and hydroxides). Имат черен, жълт или червен цвят. Използват се в наденици и пастети от скариди. Във високи дози са токсични.

Е 173 (Aluminium). Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.

Е 174 (Silver). Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.

E 175 (Gold). Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.

E 180 (Latolrubine BK). Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.

E 181 (Tannic acid, Tannins). Получава се от шикалки и клончета на дъб. В естествен вид се съдържа в чая. Използва се като избистрящо (пречистващо) алкохола вещество.

КОНСЕРВАНТИ (Е 200 – Е 290)

Е 200 (Sorbic acid). Получава се от плодове (ягоди, малини, къпини, боровинки) или по синтетичен път. Потенциален дразнител на кожата.

Е 201 (Sodium sorbate). Няма данни за нежелани странични реакции.

Е 202 (Potassium sorbate). Няма данни за нежелани странични реакции.

Е 203 (Calcium sorbate). Няма данни за нежелани странични реакции.

Е 210 * (Benzoic acid). Добавка към алкохолни напитки, печени храни, сирена, дъвки, подправки, някои замразени храни, сосове, сладкарски изделия, заместители на захарта. Използва се и в козметиката, както и като антисептик в някои противокашлячни лекарствени средства или като противогъбично средство в мехлеми и др. Може да причини астматичен пристъп при болни от астма, които са на терапия с кортикостероиди. Известни са случаи на неврологични разстройства, а поради взаимодействието й със серен бисулфид (E 222) може да провокира хиперактивност у деца.

E 211 (Sodium benzoate). Използва се като антисептик и консервант за подобряване вкуса на храни с ниско качество. В големи количества (над 25 мг на 250 мл) се съдържа в оранжево оцветените напитки. Добавя се също в мляко и месни продукти, подправки, сосове, тестени изделия, близалки. Използва се и в лекарствени средства за орална употреба (Actifed, Phenergan, Tyrenol). Може да влоши протичането на астма и да предизвика зачервяване на кожата и уртикария.

Е 212 (Potassium benzoate). При хора с алергии може да доведе до алергични реакции. Използването му е както на Е 210.

Е 213 (Calcium benzoate). Виж описаното за Е 212.

Е 214 (Ethyl p-hydroxybenzoate). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 215 (Sodium ethyl p-hydroxybenzoate). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 216 (Propyl p-hydroxybenzoate). Възможен контактен алерген.

Е 217 (Sodium propyl p-hydroxybenzoate). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 218 (Methyl p-hydroxybenzoate). Възможни са алергични реакции. Въздейства предимно върху кожата.

Е 219 (Sodium methyl p-hydroxybenzoate). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 220 (Sulphur dioxide). Получава се от въглищен катран. Всички съединения на сярата са токсични и употребата им трябва да се ограничава. Може да предизвика астматичен пристъп. Труден за метаболизиране при хора с увредена функция на бъбреците. Разрушава витамин В1. Използва се в бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, възбуждащи средства, вино, оцет, продукти от домати.

Е 221 (Sodium sulphite). Използва се в пресните портокалови сокове. Виж и описаното за Е 220.

Е 222 (Sodium hydrogen sulphite). Виж описаното за Е 220.

E 223 (Sodium metabisulphite). Виж описаното за Е 220.

E 224 (Potassium metabisulphite). Виж описаното за Е 220.

E 225 (Potassium sulphite). Виж описаното за Е 220.

E 226 (Calcium sulphite). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 227 (Calcium hydrogen sulphite). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 228 (Potassium hydrogen sulphite). Виж описаното за Е 220.

Е 230 (Biphenyl, Diphenyl). В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в цитрусовите плодове.

Е 231 (Orthophenyl phenol). В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в сливи, моркови, праскови, нектарини, круши, стафиди, картофи, цитрусови плодове, ананас, домати, чушки, череши.

Е 232 (Sodium orthophenyl phenol). Виж описаното за Е 231.

E 233 (Thiabendazole). В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в цитрусови плодове, ябълки, сливи, картофи, банани, гъби, мляко, месо.

E 234 (Nisin). Антибиотик, продуциран от бактерии. Съдържа се в бирата, ферментиралите млечни продукти, доматените сосове и пюрета.

E 235 (Natamycin). Мек инхибитор, изолиран от бактерии. Използва се за лечение на кандидоза (заболяване, причинено от гъбички от род Кандида). Може да предизвика гадене, повръщане, анорексия, диария, дразнене на кожата. Открива се в месото и сиренето.

E 236 (Formic acid). Препоръчва се избягване на употребата й. В някои страни е забранена.

Е 237 (Sodium formate). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 238 (Calcium formate). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 239 (Hexamethylene tetramine). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 249 (Potassium nitrite). Нитритите в организма блокират хемоглобина и нарушават преноса на кислород от кръвта до всички тъкани на тялото. Особено опасни са при новородени и малки деца. Потенциални канцерогени.

E 250 (Sodium nitrite). Може да доведе до хиперактивност. Потенциален канцероген. В стомаха може да взаимодейства с други химикали и да се образуват нитрозамини. Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни използването му е ограничено.

E 251 (Sodium nitrate). Виж описаното за Е 250. Използва се и за получаване на азотна киселина и изкуствени торове, както и във ферментирали месни продукти.

E 252 * (Potassium nitrate). Може да се изолира от растения или от трупове на животни. Използва се като експлозив, за производство на изкуствени торове и като консервант на месо. Може да доведе до хиперактивност. Потенциален канцероген. В някои страни използването му е ограничено (виж описаното за Е 249).

Е 260 (Acetic acid). Получава се по синтетичен път от дървени влакна. Основен компонент на оцета. Използва се също в туршии и сосове.

Е 261 (Potassium acetate). Трябва да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция. Използва се в туршии, сосове и други продукти с кисел вкус.

Е 262 (Sodium acetate, Sodium diacetat). Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Няма данни за нежелани реакции.

Е 263 (Calcium acetate). Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Междинен продукт при производството на алкохол от дървесина. Суровина за получаване на оцетна киселина (Е 260) и на стабилизатори за текстилни бои.

Е 264 (Ammonium acetate). Може да предизвика гадене и повръщане.

Е 270 (Lactic acid). Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Получава се при загряване и ферментация на въглехидратите на мляко, картофи или меласа. Новородените и малките деца трудно я метаболизират. Използва се в сладкиши, украси, безалкохолни напитки, понякога в бира и храни за кърмачета.

E 280 (Propionic acid). Смята се, че всички пропионови съединения са свързани с мигренозните болки. В естествено състояние се съдържат във ферментиралите храни. Могат да се получат и синтетично от Ethylene monoxide и Carbon monoxide, от пропионов алдехид, при ферментацията на дървесина и др. Получава се при разграждане на влакнини от бактерии. Използва се при производството на хляб и други тестени иозделия.

E 281 (Sodium propionate). Може да причини мигренозни болки. Използва се при производството на тестени изделия.

E 282 (Calcium propionate). Виж описаното за Е 281.

E 283 (Potassium propionate). Виж описаното за Е 281.

E 290 (Carbon dioxide). Получава се при производството на вар. Може да засили ефекта на алкохола. Съдържа се във виното, безалкохолните напитки, сладкарските изделия.

КИСЕЛИНИ, АНТИОКСИДАНТИ, МИНЕРАЛНИ СОЛИ (Е 296 – Е 385)

Е 296 (Malic acid). Получава се от плодове или по синтетичен път. Препоръчва се избягване на употребата й при новородени и малки деца.

Е 297 (Fumaric acid). Получава се от растения от род Fumaria (най-вече F. officinalis) или при ферментация на глюкоза. Може да се използва за ароматизиране, подкисeляване, като антиоксидант, за газиране на безалкохолни напитки или като набухвател за кексове.

Е 300 (Ascorbic acid). Това е витамин С. Съдържа се в естествен вид в плодовете и зеленчуците. Може да се получи и по синтетичен път от глюкоза.

Е 301 (Sodium ascorbate). Натриева сол на витамин С.

Е 302 (Calcium ascorbate). Може да повиши риска от образуване на оксалатни камъни в бъбреците.

Е 303 (Potassium ascorbate). Калиева сол на витамин С.

Е 304 (Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate). Естери на аскорбиновата киселина (Е 300) с мастни киселини.

Е 306, Е307, Е 308, Е 309 (Tocopherols, alpha-, gamma-, delta-). Витамин Е. Съдържа се в растителните масла (соево, пшенично, оризово, памуково, царевично и др.). Той е силен антиоксидант. Предпазва витамин А от окисляване. Използва се като добавка към маргарини и сосове.

Е 310 (Propyl gallate). Използва се за предотвратяване гранясването на мазнините. Може да предизвика гастрит или възпаление на кожата, нарушение на кръвообращението и метхемоглобинемия (с нарушен пренос на кислород от кръвта до тъканите на тялото). Използва се в различните мазнини, маргарини, сосове. Понякога влиза в състава на опаковъчните материали.

Е 311 (Octyl gallate). Виж описаното за Е 310.

Е 312 (Dodecyl gallate). Виж описаното за Е 310.

Е 317 (Erythorbic acid). Получава се от сукроза.

Е 318 (Sodium erythorbate). Получава се от Е 317.

Е 319 (Tert-Butyl-Hydro-Quinone (TBHQ)). Получава се от петрол. Препоръчва се избягване на употребата му. Може да предизвика гадене, повръщане, делир. Количество около 5 гр се смята за смъртоносно. Съдържа се в мазнини, масла, маргарини.

Е 320 (Butylated Hydroxy-Anisole (BHA)). Получава се от петрол. Забавя загниването на храните в резултат на окисляването им. Съдържа се в мазнини, масла, маргарини, дъвки, ядки, продукти от домати, полиетиленови опаковки за храни. Може да предизвика алергични реакции и да отключи хиперактивност. Има данни за канцерогенност и ефекти, подобни на тези на естрогена. Във високи дози води до образуване на тумори при опитни животни. От 1958 г. е забранен в Япония. Предлага се да бъде забранен и във Великобритания. McDonald’s не го използват в продуктите си от 1986 г.

E 321 (Butylated Hydroxy-Toluene (BHT)). Получава се от петрол. Виж и описаното за Е 320.

Е 322 * (Lecithins). Получава се от соя, яйчен жълтък, фъстъци, царевица или животински източници. Не е токсичен, но във високи дози може да доведе до стомашни разстройства, потискане на апетита и обилно изпотяване. Използва се за подпомагане смесването на мазнините в маргарина, както и в шоколади, майонеза, сухо мляко.

E 325 * (Sodium lactate). Получава се от мляко. Може да съдържа свински ренин (хормон на бъбрека). Деца с непоносимост към лактоза може да получат нежелани реакции.

E 326 * (Potassium lactate). Виж описаното за Е 325.

E 327 * (Calcium lactate). Виж описаното за Е 325.

E 328 * (Ammonium lactate). Виж описаното за Е 325.

E 329 * (Magnesium lactate). Виж описаното за Е 325.

E 330 (Citric acid). Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от цитрусови плодове. Съдържа се в бисквити, замразена риба, сирене и други млечни продукти, храни за кърмачета, кексове, сухи супи, ръжен хляб, безалкохолни напитки, ферментирали месни продукти.

E 331 (Sodium citrates). Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.

E 332 (Potassium citrates). Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.

E 333 (Calcium citrates). Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. В малки дози не се установяват нежелани реакции.

Е 334 (Tartaric acid). Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от необелени плодове и сок от грейпфрут.

Е 335 (Sodium tartrates). Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.

Е 336 (Potassium tartrates). Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.

Е 337 (Sodium potassium tartrates). Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Няма данни за нежелани реакции.

Е 338 (Phosphoric acid). Използва се за подкиселяване на хранителните продукти. Получава се от фосфатна руда. Влага се в сирена и техните производни. Няма данни за нежелани реакции.

Е 339 (Sodium phosphates). Минерална сол. Използва се като лаксатив и за фиксиране на багрила в текстилната промишленост. Приемана в големи количества, нарушава нормалното съотношение на калция и фосфора в организма.

Е 340 (Potassium phosphates). Виж описаното за Е 339.

Е 341* (Calcium phosphates). Минерална сол, която се намира в скалите и костите. Използва се като антиацидно средство и за полиране емайла на зъбите.

E 343 (Magnesium phosphates). Минерална сол.

E 350 (Sodium malates). Няма данни за нежелани реакции.

E 351 (Potassium malate). Няма данни за нежелани реакции.

E 352 (Calcium malates). Няма данни за нежелани реакции.

E 353 (Metatartaric acid). Няма данни за нежелани реакции.

E 354 (Calcium tartrate). Според досегашните наблюдения е безопасен.

E 355 (Adipic acid). Получава се от корени. Отнася се към мазнините.

E 357 (Potassium adipate). Няма данни за нежелани реакции.

Е 363 (Succinic acid). Препоръчва се избягване на употребата й. В някои страни е забранена.

Е 365 (Sodium fumarate). Сол на фумаровата киселина.

Е 366 (Potassium fumarate). Няма данни за нежелани реакции.

Е 367 (Calcium fumarate). Няма данни за нежелани реакции.

Е 370 (1,4-Heptonolactone). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 375 (Niacin - Витамин В3). В естествено състояние се съдържа във всички бобови растения (фасул, грах и др.), мляко, яйца, месо, скариди и риба. В доза над 1000 мг дневно може да доведе до увреждане на черния дроб, диабет, гастрит, увреждане на очите и повишено серумно ниво на пикочната киселина (води до подагра). В количества под 50-100 мг може да предизвика зачервяване на кожата (безобидно, но болезнено), главоболие, стомашни болки, особено когато се приема на празен стомах.

E 380 (Tri-ammonium citrate). Може да повлияе функциите на черния дроб и панкреаса.

E 381 (Ammonium ferric citrates). Получава се от лимонена киселина. Използва се като добавка на желязо към зърнени и диетични храни.

E 385 (Calcium disodium EDTA). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

РАСТИТЕЛНИ СМОЛИ, ЕМУЛГАТОРИ, СТАБИЛИЗАТОРИ и др. (Е 400 - Е 495)

Е 400 (Alginic acid). Получава се от морски водорасли. Използва се в карамелизирани изделия, ароматизирани млека, сгъстени кремове и йогурт. В малки количества не се установяват нежелани реакции. Големите количества могат да потиснат абсорбцията на някои хранителни вещества.

Е 401 (Sodium alginate). Виж описаното за Е 400.

Е 402 (Potassium alginate). Виж описаното за Е 400.

Е 403 (Ammonium alginate). Виж описаното за Е 400.

Е 404 (Calcium alginate). Виж описаното за Е 400.

Е 405 (Propylene glycol alginate). Получава се от петрол. За повече информация виж описаното за петролните деривати в предишната таблица.

Е 406 (Agar). Получава се от червени водорасли. Понякога се използва като лаксатив. Съдържа се в месните продукти и в сладоледите.

Е 407 (Carrageenan). Напоследък се доказва връзката му с раковите заболявания, тъй като при въздействие с етиленов окис (използва се за студена стерилизация на продукти) се образува етиленов хлорхидрин, който е с висока канцерогенна активност. Налице са и токсични свойства, свързани с образуване на язви и рак. Най-сериозни увреждания оказват разпадните продукти на Carrageenan. Въпреки, че той се използва в натурален вид, при разграждането му в червата се получават различни разпадни продукти.

Е 410 (Locust bean gum). Получава се от някои видове акация. Използва се в близалки, дъвчащи бонбони, подправки, някои продукти от брашно, сосове, плодови сокове, често в безкофеинови шоколадови заместители. Може да понижи нивото на холестерол в кръвта.

Е 412 (Guar gum). Получава се от семената на Cyamoposis tetragonolobus - растение, отглеждано в Индия. Използва се за храна на едър рогат добитък в САЩ. Може да предизвика гадене, метеоризъм и крампи. Води до понижаване нивото на холестерол в кръвта.

Е 413 (Tragacanth). Смола, получавана от дървото Astragalus gummifer. Използва се в храни, лекарствени средства, като капки за нос, сиропи, таблети. Намира приложение и в козметиката. Възможно е да причини контактна алергия.

Е 414 (Acacia). Получава се от соковете на Acacia sengal. Лесно се разрушава в стомашно-чревния тракт. Възможен алерген. Успокоява възпалени слузести лигавици.

Е 415 (Xanthan gum). Получава се от ферментация на зърна.

Е 416 (Karaya gum). Получава се от дървото Sterculia urens. Често се използва в комбинация с Е 410 в сладоледи, карамел, сладкиши, като пълнител, който им дава възможност да увеличават обема си 100 и повече пъти при добавяне на вода. Възможен алерген.

Е 417 (Tara gum). Получава се от растението Caesalpinia spinosa, което вирее в Еквадор, Перу и Кения.

Е 420 (Sorbitol). Подсладител от глюкоза или плодове. Използва се в дъвчащи бонбони, сушени плодове, сладкарски изделия, бонбони, нискокалорични храни, лекарствени сиропи, капки за очи и е един от най-често използваните в козметиката консерванти. Може да предизвика храносмилателни разстройства.

Е 421 (Mannitol). Изкуствено получен подсладител. Възможен алерген. Може да предизвика диария, нарушаване функцията на бъбреците, гадене, повръщане. Най-често се използва в нискокалорични храни.

Е 422 * (Glycerol). Подсладител. Безцветен алкохол. Получава се от мазнини и алкални соли. Междинен продукт при производството на сапун от животинска или растителна мазнина. Може да се получи и от петролни продукти. Синтезира се и от пропилен или при ферментацията на захар. Използва се в обвивката на наденици, сирена, сушени плодове, ликьори, водка. Смята се, че предпазва ДНК от увреждане, причинено от индуктори на канцерогенезата, ултравиолетовата светлина и радиацията. В големи количества води до главоболие, жажда, гадене и високи нива на кръвната захар. Използва се също в сладкиши, бонбони, нискокалорични храни.

Е 430 *

Е 431 * (Polyoxyethylene stearate).

E 432 * (Polysorbate 20). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 433 * (Polysorbate 80). Емулгатор. Получава се от мастни киселини с животински произход. Използва се като ароматизатор, повърхностноактивно вещество, в сапуни, балсами. Може да повиши абсорбцията на мастноразтворими вещества.

E 434 * (Polysorbate 40). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 435 * (Polysorbate 60). Виж описаното за Е 433.

E 436 * (Polysorbate 65). Виж описаното за Е 433.

E 440 (a) (Pectin). Открива се най-вече в кората на ябълките. Използва се за сгъстяване на сладка, желета, сосове. В големи количества може да доведе до образуване на газове и стомашно-чревен дискомфорт.

E 440 (b) (Amidated pectin). Няма данни за нежелани реакции.

E 441 * (Gelatine). Възможен алерген. Може да съдържа Е 220. При астма и алергия към сулфити трябва да се внимава с употребата му.

E 442 (Ammonium phosphatides). Няма данни за нежелани реакции.

E 450 (Diphosphates). Високите дози могат да нарушат нормалното съотношение на калций и фосфор в организма.

E 460 (Cellulose). Няма данни за нежелани реакции.

E 461 (Methyl cellulose). Може да предизвика образуване на газове и нарушаване на проходимостта в стомашно-чревния тракт.

E 463 (Hydroxypropyl cellulose). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 464 (Hydroxypropyl methyl cellulose). Няма данни за нежелани реакции.

Е 465 (Ethyl methyl cellulose). Няма данни за нежелани реакции.

Е 466 (Carboxy methyl cellulose, Sodium methyl cellulose). Няма данни за нежелани реакции.

Е 469 (Sodium caseinate). Няма данни за нежелани реакции.

E 470 * (Fatty acids salts). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 471 * (Mono&di glycerides of fatty acids). Няма данни за нежелани реакции.

E 472 * (Fatty acid esters of glycerides). Няма данни за нежелани реакции.

E 473 * (Sucrose esters of fatty acids). Няма данни за нежелани реакции.

E 474 * (Sucroglycerides). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 475 * (Polyglycerol esters of fatty acids). Няма данни за нежелани реакции.

E 476 * (Polyglycerol polyricinoleate). Няма данни за нежелани реакции.

E 477 * (Propylene glycol esters of fatty acids). Получава се от петрол. Няма данни за нежелани реакции.

E 478 *

E 479 (b)* . Получава се при термично окисление на соево олио и въздействие с моно- и диглицериди на мастните киселини.

E 480 (Dioctyl sodium sulphosuccinate). Все още е в процес на изучаване.

E 481 * (Sodium stearoyl-2-lactylate). Няма данни за нежелани реакции.

E 482 * (Calcium stearoyl-2-lactylate). Няма данни за нежелани реакции.

E 483 * (Stearyl tartrate). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 491 * (Sorbitan monostearate). Няма данни за нежелани реакции.

E 492 * (Sorbitan tristearate). Може да повиши абсорбцията на мастноразтворими вещества.

E 493 * (Sorbitan monolaurate). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 494 * (Sorbitan monooleate). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 495 * (Sorbitan monopalmitate). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

МИНЕРАЛНИ СОЛИ, ОМЕКОТИТЕЛИ (Е 500 – Е 585)

Е 500 (Sodium carbonates). В малки количества няма данни за нежелани реакции.

Е 501 (Potassium carbonates). Няма данни за нежелани реакции.

Е 503 (Ammonium carbonates). Дразни лигавиците.

Е 504 (Magnesium carbonates). В медицината се използва като антиацидно и лаксативно средство.

Е 507 (Hydrochloric acid). В малки количества е безопасна.

Е 508 (Potassium chloride). В големи количества може да доведе до язви на стомаха.

Е 509 (Calcium chloride). Получава се от морска вода.

Е 510 (Ammonium chloride). Трябва да се избягва от хора с нарушена функция на черния дроб или бъбреците. Най-често се използва в продукти от брашно.

Е 511 (Magnesium chloride). Естествен минерал.

Е 513 (Sulphuric acid). Препоръчва се избягване на употребата й. В някои страни е забранена.

Е 514 (Sodium sulphates). Може да наруши водния баланс в организма.

Е 515 (Potassium sulphates). Няма данни за нежелани реакции.

Е 516 (Calcium sulphate). Получава се от варовик.

Е 518 (Magnesium sulphate). Използва се като лаксатив.

Е 519 (Cooper sulphate). Естествен минерал.

E 524 (Sodium hydroxide). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 525 (Potassium hydroxide). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 526 (Calcium hydroxide). В малки количества няма данни за нежелани реакции.

E 527 (Ammonium hydroxide). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 528 (Magnesium hydroxide). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 529 (Calcium oxide). В малки количества е безопасен.

E 530 (Magnesium oxide). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 535 (Sodium ferrocyanide). Няма данни за нежелани реакции.

E 536 (Potassium ferrocyanide). Междинен продукт при производството на газ. Има ниска токсичност.

E 540 (Dicalcium diphosphate). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 541 (Sodium aluminium phosphate, Acidic). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 542 * (Bone phosphate). Получава се от кости. Използва се в сухото мляко за кафемашини.

E 544 (Calcium polyphosphates). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 545A (mmonium polyphosphates). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 551 (Silicon dioxide). Няма данни за нежелани реакции при употребата му в хранителни продукти.

Е 552 (Calcium silicate). Получава се от варовик и каменни водорасли (diatoma). Използва се като антиацид. Няма данни за нежелани реакции.

Е 553 (а) (Magnesium silicates). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

Е 553 (b) (Talc). Свързва се с рак на стомаха. Съдържа се в полирания ориз, шоколадите, сладкарските изделия.

Е 554 (Sodium aluminium silicate). Използва се в сол, сухо мляко и брашно. Смята се, че алуминият уврежда плацентата по време на бременността и е свързан с болестта на Алцхаймер.

Е 556 (Calcium aluminium silicate). Получава се от минерални соли. Използва се в сухото мляко. Виж и описаното за Е 554.

Е 558 (Bentonite). Няма данни за нежелани реакции.

Е 559 (Aluminium silicate (Kaolin)). Няма данни за нежелани реакции.

E 570 * (Stearic acid). Възможно е да има животински произход. Виж и описаното за стеаратите.

E 572 * (Magnesium stearate). Няма данни за нежелани реакции при употребата му в хранителни продукти.

E 575 (Glucono delta-lactone). Няма данни за нежелани реакции.

E 576 (Sodium gluconate). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 577 (Potassium gluconate). Няма данни за нежелани реакции.

E 578 (Calcium gluconate). Няма данни за нежелани реакции.

E 579 (Ferrous gluconate). Получава се от желязо и глюкоза. Използва се в маслини и добавки на желязо. В малки количества е безопасен.

E 585 (Ferrous lactate).

АРОМАТИЗАТОРИ (Е 620 – Е 640)

Е 620 * (Glutamic acid). Ароматизатор и заместител на солта. Тази аминокиселина се открива в много животински и растителни протеини. Най-често се получава в промишлени количества от бактерии. Може да предизвика нежеланите реакции, описани за Е 621. Препоръчва се избягване на употребата й от малки деца.

Е 621 (Monosodium glutamate (MSG)). Ароматизатор и заместител на солта. Получава се при ферментация на меласа. Нежелани реакции могат да се получат при болни от астма. Най-често се използва в замразени зеленчуци, замразена риба тон и много други замразени храни, както и в сосове.

Е 622 (Monopotassium glutamate). Може да предизвика гадене, повръщане, диария, стомашни болки. Най-често се използва в заместителите на солта.

Е 623 (Calcium diglutamate). Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.

Е 624 (Monoammonium glutamate). Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.

Е 625 (Magnesium diglutamate). Заместител на солта. Няма данни за нежелани реакции.

Е 626 (Guanylic acid). Може да влоши протичането на подаграта.

Е 627 (Disodium guanylate). Получава се от сардини или дрожди. Може да влоши протичането на подаграта.

Е 629 (Calcium guanylate). Може да влоши протичането на подаграта.

E 631 * (Disodium inosinate). Получава се от месо или сардини. Може да влоши протичането на подаграта.

E 633 (Calcium inosinate). Може да влоши протичането на подаграта.

E 635 * (Disodium 5′-ribonucleotide). Може да доведе до сърбящ обрив на кожата до 30 часа след приемането му. Силата на реакцията зависи от приетото количество и кумулира с всеки следващ прием. Използва се в ароматизиран чипс, фиде, пай. Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 636 (Maltol). Получава се от кората на бор, борови иглички, цикория, масла и печен малц. Може да се добие и по синтетичен път.

E 637 (Ethyl maltol). Получава се от Maltol.

E 640 * (Glycine и неговите натриеви соли).

СМЕСИТЕЛИ (Е 900 – Е 1520)

Е 900 (Dimethyl polysiloxane). Получава се от силикон.

Е 901 * (Beeswaxes). Пчелен восък. Придава блясък (полиращо вещество). Използва се за полиране на плодове. Може да предизвика алергични реакции.

Е 903 (Carnauba wax). Получава се от палма, растяща в Южна Америка. Използва се в козметиката, при производството на мастило и за полиране на плодове. Може да предизвика алергични реакции.

Е 904 * (Shellac). Получава се от насекоми. Дразни кожата.

Е 905 * (Paraffins, Microcrystalline wax). Може да наруши абсорбцията на мазнини и мастноразтворими витамини (А, D, Е, K). Мек лаксатив. Свързва се с тумори на пикочния мехур. Използва се в сладкиши, мая, витаминни таблети, сушени плодове, бонбони.

Е 907 * (Refined microcrystalline wax). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 913 * (Lanolin). Получава се от овча вълна.

E 920 * (L-Cystein). Получава се от животински източници (козина, пера).

E 921 * (L-Cystin). Виж описаното за Е 920.

E 924 (Potassium bromate). Във високи дози може да предизвика гадене, повръщане, диария, болки. Използва се в продукти от брашно.

E 925 (Chlorine). Разрушава хранителните вещества. Канцероген. В някои области питейната вода го съдържа в количества над допустимите. Използва се в продукти от брашно.

E 926 (Chlorine dioxide). Виж описаното за Е 925.

E 927 (Azodicarbonamide). Препоръчва се избягване на употребата му. В някои страни е забранен.

E 928 (Benzoyl peroxide). Използва се за избелване на рафинираните брашна. При хора с астма или друг вид алергии употребата му трябва да се ограничи. Виж и описаното за Е 210.

E 931 (Nitrogen). Използва се при замразяване и вакумиране на продукти. Според досегашните данни е безопасен.

E 932 (Nitrous oxide). В малки количества е безопасен.

Е 950 (Acesulfame potassium (Acesulfame K)). Нискокалоричен подсладител, около 200 пъти по-сладък от захарта. Използва се в сладкиши, замразени десерти, бонбони, млечни продукти, лекарствени средства, козметика за уста, но най-вече в напитки. CSPI (Center for Science in the Public Interest) включва изкуствените подсладители аспартам, захарин и ацесулфам К в списъка си за „Десетте най-лоши добавки“. Те причиняват тумори при опитни животни и повишават риска от развитие на рак при хора.

Е 951 * (Aspartame). Изкуствен подсладител с много нежелани реакции. Някои хора са алергични към него, като най-честата нежелана реакция е мигренозната болка.

Е 952 (Cyclamic acid). Калциевият и натриевият цикламат са изкуствени подсладители, причиняващи мигрена и други нежелани реакции. Могат да доведат до ракови заболявания. При опити с животни е установено увреждане на тестисите при плъхове и на ембриони при мишки. Забранен е в САЩ и Великобритания.

Е 954 (Saccharines). Калциевият и натриевият захарин са изкуствени подсладители, получени от толуен (известен канцероген). През 1977 г. е забранен в САЩ, след което е възстановена употребата му при задължително изписване върху етикета на следния текст: „Употребата на този продукт е опасна за вашето здраве. Този продукт съдържа захарин, за който е установено, че причинява рак при опитни животни.“

Е 957 (Thaumatin). Изкуствен подсладител. Представлява протеин, получен от тропическото растение Thaumococcus danielli. Използва се за подслаждане на вина, хляб и плодове.

E 965 (Maltitol). Хидрогениран глюкозов сироп. Трудно се разгражда от храносмилателните ензими. Използва се в сладкиши, бонбони, сушени плодове, нискокалорични храни. Във високи дози действа лаксативно.

Е 967 (Xylitol). Съдържа се в малини, сини сливи, марули и др. В промишлени количества се получава от дървесина. Има диуретичен ефект и причинява образуване на камъни в бъбреците. Използва се в нискокалорични храни, нисковъглехидратни сладкиши, сладоледи и сладка.

Е 999 (Quillaia extract). Емулгатор, естествен сърфактант (повърхностноактивно вещество), пенливо вещество. Получава се от дърво, отглеждано в Чили (Quillaia saponaria). Използва се в бира и газирана вода. Ускорява заздравяването на кожата и намалява омазняването й.

Е 1100 * (Amylase). Получава се от гъби или свински панкреас.

Е 1200 (Polydextrose). В малки количества е безопасна.

Е 1201 (Polyvinylpyrrolidone). Диспергиращо вещество. Използва се за покриване на таблети и в изкуствени подсладители.

Е 1202 (Polyvinylpolypyrrolidone). Избистрящо виното вещество. Използва се и за стабилизиране на бои.

Е 1400

Е 1450 (Скорбяла, нишесте). Няма данни за нежелани реакции.

Е 1505 (Triethyl acetate). Част от него се превръща в алкохол в организма.

Е 1510 (Ethanol). Алкохол.

Е 1517

Е 1518 * (Glycerol acetates). Получава се от глицерол. В САЩ се използва за полиране на пресни плодове.

Е 1520 (Propylene glycol). Овлажнител и диспергиращо вещество. Получава се от петрол. Сладкият му вкус го прави широко използван в лекарствата за деца и в лечебните сиропи. Съдържа се в кремове, мехлеми, козметични средства, дезодоранти, продукти за коса. При интравенозно приложение причинява сърдечни атаки. Води до потискане на централната нервна система и контактен дерматит.


* Хранителни добавки, които е възможно да се добият или се получават предимно от животни.
© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape