Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още

Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още

Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още

Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още


organic

Зелен закон

Начало > Какво е ОРГАНИК > Зелен закон

В Западна Европа отдавна се произвеждат еко продукти в строго съответствие със законовите разпоредби. В Европа и Америка определението за био продукти се появява в началото на 90-те години на миналия век. С цел да се поставя на етикета надписа "био", производителят е длъжен да издържи на доста строги изисквания. Някои от тях са:
- да не използва генно инженерство в производството на биологични продукти;
- да не използва хербициди, пестициди, инсектициди, фунгициди, както и всички други химически торове;
- при отглеждането на селскостопански животни е забранена употребата на антибиотици и хормони за растеж;
- животните трябва да имат пълна свобода на движение и да са защитени от лоши атмосферни условия.
В същото време в САЩ и страните от ЕС много от земеделските стопани произвеждат "зелени" продукти за пазара. Така например, в САЩ на органичните продукти има печат "organic food", а в Европа – "bio product". И потребителите могат да бъдат сигурни, че продуктите са произведени без използване на химически торове, антибиотици, стимуланти за растеж, хормони и др. Проверява се дори водата за напояване – по закон тя трябва да отговаря на качеството на питейната.

Доколко са полезни екологичните продукти?
До момента специалистите не са единодушни. Биологичните продукти реално съдържат по-малко замърсители. Но био храната крие опасност. "Натуралните" продукти не са обработвани с никакви химикали. Следователно, в тях могат да се развиват например токсични плесенни гъбички. Освен това, тези био продукти могат да бъдат с доста по-различен вкус от традиционната храна. Затова дори "най-напредналите" потребителите могат да изберат да не да купуват "екологични" домати, краставици и картофи.
Въпреки това, повечето експерти смятат, че органичните продукти са по-полезни, отколкото обикновените. Колкото са по-малко пестицидите в говеждото месо и зеленчуците, толкова по-добре за хората. Намалява се риска от рак и редица други заболявания.
Важно е да се отбележи, че биологичните храни са не само индустрия, но и философия. Основател на този "метод" е англичанинът Албърт Хауърд. Неговата книга "Земеделски завет", публикувана през 1940 г., е довела до истинска революция в мисленето на много учени и земеделски производители. Хауърд описва негативното влияние на химическите торове върху здравето на животните и растенията и предлага система за торене на базата на използване на компост от растителни отпадъци и оборски тор. А първият земеделски производител, който е приложил "зеления" завет на практика е англичанинът Ив Белфор. Именно след него "екологичното" земеделие преминава от областта на философията в аграрна наука.
Все още екологичното земеделие е играчка в развитите страни. В условията на икономическа криза, производство на "зелени" продукти могат да си позволят само някои компании. Според носителя на Нобелова награда, учен и селекционер, Норман Борлоуг, биологичното производство може да изхрани максимум 4 милиарда души. Въпреки това, Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) смята, че органичното земеделие може не само да изхрани населението на планетата, но и да подобри качеството на храната.
© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape