Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Ивайло Йотов

био магазин
.... прочети още

Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още

Жулиен Петков

био магазин
.... прочети още

Гергана Георгиева

био магазин
.... прочети още


organic

Какво е органик

Начало > Какво е ОРГАНИК > Какво е органик

Органичните храни се произвеждат в съответствие с определени стандарти за производство. През по-голямата част от човешката история, селското стопанство може да бъде окачествено като органично. След ХХ век бяха произведени и предлагани нови и често неизпитани синтетични химикали, изтъквани като подобрения, въведени във всички хранителни продукти. Този по-нов стил на производство е наричан "конвенционален" и за разлика от органичното производство, продуктите се произвеждат много по-бързо и лесно. При органичното производство използването на конвенционални небиологични пестициди, инсектициди и хербициди е абсолютно забранено. Въпреки това, противно на общоприетото схващане, някои неорганични торове все още се използват. Ако животните са включени в програма за органично производство, те трябва да са отгледани без обичайната употреба на антибиотици и хормони на растежа, и като цяло хранени със здравословна храна. В повечето страни биологичните продукти не могат да бъдат генетично модифицирани.

Биологичното производство на храни е силно регулирана промишленост, различна от частното градинарство. В момента Европейският съюз, Съединените щати, Канада, Япония и много други страни изискват от производителите да получат специален сертификат, за да се разреши продажбата на хранителните продукти като "органични" в рамките на техните граници. Повечето сертификати разрешават използването на някои химикали и пестициди, така че потребителите трябва да знаят стандартите за квалифицираните като "органични" продукти в съответните страни.

Исторически погледнато, органичните ферми са относително малки семейни ферми (което е и причината органична храна да е на разположение само в малки магазини или пазари на земеделски производители). Въпреки това, от началото на 1990 г. биологичното производство на храни бележи растеж от около 20% на година, но все още заема съвсем малък дял от хранително-вкусовата промишленост в развитите и развиващите се страни. Към април 2008 г. органичните храни съставят 1-2% от хранителните продажби в световен мащаб.© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape