Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Продавам 500 кг сушена арония - Радка Василева

био магазин
.... прочети още

Продавам био бадеми - Гергана Радева

био магазин
.... прочети още

Валентин Тафраджийски

био магазин
.... прочети още

Д. Колева

био магазин
.... прочети още


organic

Защо органик

Начало > Какво е ОРГАНИК > Защо органик

Как да преминем на био (еко) храна?


Домашните градински зеленчуци, отгледани без изкуствени торове и пестициди, имат повече хранителни качества и съдържат повече антиоксиданти.
Био (еко) храни?
Все повече хора посягат към тях, в опита си да избегнат нездравословните масово произвеждани продукти, пълни с вредни добавки и химикали. В развитите държави продажбата на екологично чисти храни е цяла индустрия, която се разраства все повече. Био (еко) продуктите се предлагат на отделни щандове, в отделни вериги магазини или на рафтовете на обикновени магазини, но цената е по-висока в сравнение с обикновените храни.
Кои продукти са "био"?
"Био" е продукт, който е произведен без употребата на торове, пестициди, антибиотици и други медикаменти, генно модифицирани организми и химически вещества. Зеленчуците не съдържат нитрати, а храните – изкуствени добавки.
Според европейските регламенти наименованията на опаковките "биологичен", "екологичен" и "органичен" са еднозначни. В България е приет терминът "биологичен". Специално в България пазарът още е хаотичен и измамен. На продукти, произведени по стандартни методи, производителите нахално пишат на етикета "био" или "еко". Ориентир все пак е цената. Истинските екологични продукти са до 3 пъти по-скъпи в сравнение с обикновените. За много семейства е трудно да започнат да се хранят с биологични продукти, най-вече заради твърде високите за тях цени. Другата възможност е да се откажат от любимите храни, които са пълни с химия. Но ако все пак искате да се храните здравословно, можете да изберете "био" варианта само по отношение на някои най-често употребявани храни, които имат най-високо съдържание на пестициди, добавки и др. Така може да се увеличи процентът на приети био продукти във вашето дневно хранене, без да се правят много големи промени в пазаруването и без да харчите много пари за това. Ключът е в това да бъдем стратези при пазаруването на такива храни. Според изследвания на американската Environmental Working Group, екологично чистите плодове се различават по нивото на пестицидния остатък. Бананите са плод, в който нивата на пестициден остатък са много ниски. Ако не намерите био ябълки, по-добре да предпочетете банани или портокали. Някои зеленчуци като броколите, аспержите и лука, както и плодовете с кора като авокадо, банан и портокал, имат относително ниско ниво на пестициди в сравнение с други плодове и зеленчуци. С други думи, като купуваме произведени по стандартните методи плодове и зеленчуци от този вид, нивото на пестицидите в тях ще бъде по-ниско, отколкото в ябълките например. Затова е много важно какви био продукти ще вкарате в списъка с покупки.
Американският педиатър д-р Алън Грийн в новата си книга "Raising Baby Green" обяснява как да отгледаме детето с екологично чисти продукти. Авторът предлага употребата на няколко стратегически продукта, които могат да окажат голямо влияние върху семейното хранене.
1. Мляко: Когато вземате чаша обикновено мляко, пазарувате цялата химическа система на агрономията. Хората, които консумират мляко, са загрижени за антибиотиците, изкуствените хормони и пестицидите, използвани в млекозавода, докато се стигне до крайния продукт – млякото. Изследване на департамента по земеделие на САЩ твърди, че в обикновеното мляко има повече от 30% пестициди, докато в биологичното процентът е доста по-нисък. Въпреки всичко, нивото на пестициди в млякото е относително ниско в сравнение с други продукти. Това обаче не бива да се приема успокоително, защото децата консумират мляко в големи количества. В България екологично чисти пресни млека почти няма. Но в повечето супермаркети в София например, се намира био кисело мляко. Цената му е около 2 пъти и половина по-висока от обикновените кисели млека, но си заслужава. Произвежда се в цех в с. Врабево до Троян, като млякото е от две съседни села, от крави, които не познават антибиотиците, лятно време пасат на ливадите в Балкана, а зимно – не се докосват до фураж с изкуствени торове и пестициди.
2. Картофи: Те са основен продукт в храненето и на американците, и на българите. Картофите са зеленчук с най-високо съдържание на инсектициди и други химически вещества. Затова задължително трябва да се търсят био картофи или да се намали употребата им. Лошата новина е, че те са едни от зеленчуците с най-голямо съдържание на пестициди. Картофите представляват около 30% от цялата необходима за организма доза зеленчуци в менюто. Затова купуването на екологични картофи води до рязка промяна към по-здравословно хранене. Изследване на департамента по земеделие на САЩ през 2006 г. тества съдържанието на пестициди в картофи, след като са измити и обелени. Резултатите показват, че те съдържат най-високо количество пестициди измежду 43 вида плодове и зеленчуци. Затова търсете био картофи, каквито, за съжаление, в България твърде рядко се срещат. Или селски картофи, отгледани без пестициди и изкуствени торове. Доста е трудно да се намерят, защото стопаните използват пестициди за борба с много широко разпространения колорадски бръмбар. Ако е невъзможно да си намерите чисти картофи, просто ограничете тяхната консумация.
3. Олио: В България няма изследвания за съдържание на пестициди и нитрити в олиото. Но за предпочитане е да се купува нерафинирано. Някои не го харесват, поради специфичната миризма. Тогава за предпочитане е да се избере зехтин. Той е по-здравословен, но и по-скъп. Зехтин от вида Extra Virgin (екстра върджин) задължително присъства в менюто от здравословна храна. Чистият зехтин се предписва и като лечебна храна за цяла дузина болести.
4. Кетчуп и домати: Много семейства приемат кетчуп в големи количества, наравно с приема на зеленчуци. Около 75% от консумацията на домати е под формата на смлени домати, като включваме доматения сок, кетчупа, доматеното пюре и лютеницата. Последни изследвания в областта показват, че екологично произведеният кетчуп има значително (почти два пъти повече!) антиоксиданти от обикновения. В доматите пък има високо съдържание на нитрити от торовете, което няма как да се контролира. Затова екологично чистите домати, макар и по-скъпи, са категорично за предпочитане.
5. Ябълки: В САЩ например те заемат второ място по най-честа консумация от пресните плодове, след бананите. Те също се използват и като продукт за един от най-консумираните сокове – ябълковият.
Колкото по-красиво изглеждат едни ябълки, толкова по-малка е вероятността да са екологично чисти. Био ябълките изглеждат по-зле на външен вид, защото като не са пръскани, ги нападат различни инсекти и кората им няма толкова добър "търговски вид". Също така те са един от плодовете, които имат най-голямо съдържание на пестициди. Ако не можете да си намирате био ябълки, намалете ги за сметка на плодове като банани, портокали, авокадо.
6. Месо: В месата има съдържание на антибиотици, с които лекуват животните, различни хормонални препарати, с които се стимулира растежът им, следи от химикали и пестициди – според фуража, с който ги хранят. Няма гаранции в кое месо са най-много, но все пак свинското е за предпочитане пред пилешкото, за този, който иска да поглъща по-малко антибиотици и други препарати. Въпреки че свинското е по-мазно и по-тежко като храна. Екологично чисто месо в България трудно се намира, но може да се намали за сметка на рибата (речна или океанска), в която липсва съдържанието на много от веществата, които се срещат в месата от животновъдните ферми.
Задължителни атрибути в екологичното меню са кафявата (нерафинирана) захар и черният хляб. Тук не става дума за пестициди и химия. Просто рафинираните продукти са вредна и нездравословна храна. Кафява захар в България вече се намира. Но избягвайте българската. Има няколко вида българска кафява захар, която е менте. Това е бяла захар, обогатена с царевична захар и боядисана с карамелизиран захарен сироп. Истинската кафява захар струва между 4.00 и 7.00 лв за килограм. На пазара има колумбийска (за предпочитане е тръстиковата), австрийска и унгарска (от цвекло, с лек мирис на пръст). По-скъпа е, но така или иначе, захарта трябва да се ограничава.
При черните хлябове също има проблем. Продават се хлябове от бяло брашно (тип 500), боядисано с кафяви органични бои, с малко примес на трици и пълни с консерванти и подобрители. Хлябът трябва да се избира на пипане – колкото е по-твърд и не се мачка като дунапрен, толкова е по-истински.
© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape