Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Тодор Гитов

био магазин
.... прочети още

Анета

био магазин
.... прочети още

Естетик Про ЕООД

био магазин
.... прочети още

Анна Мельова

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > Кафе и ядки гарантират повече усмивки

Кафе и ядки гарантират повече усмивки

Кафе и ядки гарантират повече усмивки
Веществата, които приемаме с храната, оказват влияние върху синтеза на допамин в организма ни, а оттам и върху нашето настроение. Допаминът е важен невротрансмитер и хормон, който отговоря за поведението, мотивацията и концентрацията, за по-добрата ни памет и способността ни да изпитваме удоволствие. Ниската допаминова активност води до депресия, влошена функция на запаметяване и невъзможност да се справяме с проблемите. Ето защо поддържането на постоянно ниво на допамин в кръвта е от изключително значение за нашето физическото и психическо здраве.

Въпреки естествената ни нужда да посегнем към нещо сладко, когато настроението ни рязко се влоши, бисквитките с шоколад не са най-доброто решение на проблема. Съществуват редица по-здравословни средства, повишаващи синтеза на допамин, които не само ще ни направят по-щастливи, но и ще ни предпазят от чувството на вина след това.

Първото, което можем да направим, за да си осигурим добро разположение на духа, е да си приготвим чаша ароматно кафе. Според проучване, публикувано през 2011 г. в Archives of Internal Medicine, консумацията на две чаши кафе на ден понижава с 20% риска от депресия при жените. Полезните му свойствата се крият в кофеина, който повишава отделянето на двата хормона на щастието – допамин и серотонин.

Богатите на протеини храни, каквито са ядките, съдържат голямо количество триптофан – аминокиселина, която участва пряко в синтеза на серотонина. 30 грама кашу, шам фъстък или бадеми ни помагат да набавим дневната си доза от ценната аминокиселина.

Плодовете и зеленчуците са не по-малко важни за доброто ни настроение. Според проучване от 2013 г. нивото на каротеноиди в кръвта на оптимистите е с 13% по-високо, от това на песимистите. Богати на пoлезните антиоксиданти са оранжевите зеленчуци като морковите, тиквата и сладките картофи.

Японски учени са доказали, че консумацията на храни с високо съдържание на фолиева киселина (витамин В9) намалява риска от депресия. В една порция сварена леща се съдържат около 350 µg от този витамин, което е и препоръчителният му дневен прием.

За радост на мъжката аудитория, според проучване, публикувано в сп. Neuropsychopharmacology, бирата също е в състояние да повиши количеството допамин в кръвта.