Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


ВЕДА ООД

био магазин
.... прочети още

ВЕДА ООД

био магазин
.... прочети още

Емилия Трендафилова

био магазин
.... прочети още

Ангелина Денева

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > Ензимите – въпроси и отговори

Ензимите – въпроси и отговори

Ензимите – въпроси и отговори
Ензимите са белтъчини, които се произвеждат от всяко живо същество (растения, животни, хора). Те управляват и ускоряват хиляди процеси при обмяната на веществата и са незаменими за здравето ни. С напредването на възрастта обаче производството им намалява, затова е добре да приемаме допълнително количество от тях под формата на таблетки.
Ето и най-често задаваните въпроси, свързани с ензимите:

1. Можем ли да получаваме ензими от храната?
По правило само суровата храна (пресни плодове и зеленчуци, кълнове, микроводорасли, накиснати във вода семена и ядки) съдържа ензими, тъй като при топлинна обработка над 45°C строежът на молекулите в храната се променя и тя губи ценните си качества (включително всичките си ензими). Затова специалистите по здравословно хранене препоръчват суровата храна да е поне 50% от дневното меню. И колкото този процент е по-висок, толкова по-добре.

2. Как ензимите помагат на имунната ни система?
Действат като катализатори и са много важни за обмяната на веществата и храносмилането. Активират съпротивителните ни сили, като облекчават редица сериозни състояния. Така например, възпаленията отзвучават много по-бързо, а хроничните заболявания като синузит или бронхит изцяло могат да бъдат предотвратени.

3. Можем ли да отслабнем, като приемаме ензимни добавки?
Научно доказано е, че ензимите активират храносмилането. Но не помагат при свалянето на килограми – могат само да допринесат коремът ви да е плосък и така да се чувствате по-комфортно. Балансираното хранене и редовните физически упражнения са най-доброто средство в борбата срещу излишните килограми.

4. Киселинното pH на стомаха не унищожава ли ензимите?
Данни от изследвания сочат, че стомашните киселини само деактивират ензимите в храната, но когато попаднат в алкалната среда на тънките черва, те отново се активират. Хората, които ядат предимно сурова храна, се чувстват заредени с повече енергия и рядко се оплакват от умора. Те нямат неприятни усещания в стомаха (парене, оригване), именно благодарение на по-високото съдържание на ензими в необработената термично храна.

5. Помагат ли ензимите при рак?
Ензимите не могат да лекуват рак, но приложени в ранен стадий, допринасят за спирането на растежа на туморите и образуването на метастази. В тялото ни всеки ден се появяват изродени клетки. Обикновено антителата, насочвани от ензимите, и активните имунни клетки ги разрушават. Но при отслабен имунитет изродените клетки не могат толкова бързо да бъдат разпознати и унищожени, което води до тяхното натрупване и увеличава риска от развитие на злокачествени заболявания.

Забележка: Приемането на ензимни добавки следва да се осъществява само след предварително съгласуване с личния ви лекар или с фармацевт.